La Vanguardia (Català)

Sánchez torna

El president envia el missatge que el seu Govern defensa la classe mitjana i treballado­ra contra els poders econòmics. I afegeix empatia amb els seus socis i recupera la carpeta catalana. Tornar al país que ens mereixem. Aquest és Sánchez.

- Iván Redondo rya@redondoyas­ociados

Ni les derrotes ni les victòries són definitive­s”. No hi podríem estar més d’acord. Són paraules de José Saramago, recuperade­s per Pedro Sánchez durant l’última sessió de control del Congrés dels Diputats. El Nobel de Literatura portuguès va llançar aquest titular l’any 2003 durant la gira de presentaci­ó de la seva nova novel·la: L’home duplicat. En un context de derrotes de l’esquerra, Saramago apel·lava a aixecar-se, que els més grans trobessin la manera de mantenir desperta la consciènci­a cívica dels joves (les àvies i les netes una altra vegada), i també considerav­a la joventut com el capital humà més important, malgastat per culpa del sistema, un sistema, com dèiem la setmana passada, que està fet per als altres i no pas per a ells.

El tema de l’obra de l’escriptor lusità era la recerca de la identitat, un viatge imperfecte en què la bellesa és filla de l’error. En política sovint és més fàcil saber qui no sou que fer-vos qui sou. Saramago ens explicava tot això i molt més a través de la història d’un protagonis­ta que vol “tornar a ser únic”, perquè un dia descobreix que a la seva ciutat hi viu algú exactament igual que ell: un clon. Pura epifania.

Sánchez contra Sánchez avui a La Vanguardia? No, Sánchez torna: “Aquest és un Govern molest per a determinat­s poders que tenen les seves terminals polítiques i mediàtique­s”. Missatge polític directe al fetge, ben a l’esquerra, ben afinat. Per, a partir d’aquí, desplaçar progressiv­ament el centre a la vostra causa. Jutgeu les respostes: la classe mitjana i treballado­ra contra els poders econòmics, empatia amb els socis i recuperaci­ó de la carpeta Catalunya, que és el mateix que tornar a l’univers Espanya, és a dir, al país que ens mereixem, diametralm­ent oposat a la nació restaurati­va del PP d’Alberto Nuñez Feijóo. Aquest és Pedro Sánchez. No n’hi ha dos.

Esclar que... el primer que trenca un mur sempre sagna. Però es pot tornar a vèncer. Hi ajuda recordar els silencis, que sempre són el més significat­iu. Persones que t’havien donat suport i de sobte deixen de fer-ho, però no et diuen res. Alguns silencis són més eloqüents que molts discursos. La política és construir, transforma­r i crear en equip. A partir d’aquí, l’esperit de superació no entén ni de races ni d’edats, però sí de moments i de les causes que represente­n. Causes: la mare del president, després d’haver treballat durant molts anys com a administra­tiva de la Seguretat Social, als 40 va decidir obtenir l’accés a la universita­t i després la carrera de Dret. Va estudiar fins a les 2 i les 3 de la matinada tot i que s’havia de llevar al matí per anar-se’n a treballar. Aquest és Pedro Sánchez, que s’ha criat amb grans exemples de no resignació, i torna.

Ningú de la història del nostre país no ha aconseguit una remuntada de la magnitud que necessita actualment l’esquerra per guanyar la dreta després del 19-J: trencar-ne la majoria absoluta als sondejos i vèncer en dues etapes: acte 1, a les municipals i acte 2, a les generals. Una empresa titànica.

Què és la democràcia? Votar per

El Govern de coalició no existeix per una qüestió de poder, sinó per l’orgull d’una Espanya imparable

canviar un govern per un altre? Per què existeix el primer Govern de coalició progressis­ta davant tanta por i caos? No existeix per una qüestió de poder, existeix pel que significa: l’esperança i l’orgull de l’Espanya imparable que ens va voler robar la història. L’abstenció, l’esquerra i l’espai central són conscients dels significat­s polítics. I es mobilitzen a través d’ells.

Acabo: a la novel·la esmentada, Saramago ens recorda precisamen­t que la por i el caos són realment un ordre per desxifrar. I, sobre el futur, ens diu que no oblidem mai que el que avui hem anomenat realitat ahir va ser imaginació. Sánchez torna, i ja hi ha posat la primera pedra. I si tens el pilot, ja només necessites el cotxe.

 ?? visús hillín / ip ?? Roda de premsa posterior a una de les últimes reunions del Consell de Ministres
visús hillín / ip Roda de premsa posterior a una de les últimes reunions del Consell de Ministres
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain