La Vanguardia (Català)

Melilla, una tragèdia inacceptab­le

-

L’intent de salt massiu a la tanca de Melilla, divendres passat, per dos mil migrants subsaharia­ns, la majoria sudanesos, ha segat la vida de 23 persones, segons el Marroc, i de 37 segons diverses oenagés. Una tragèdia humana causada en gran part pels mètodes emprats per la Gendarmeri­a marroquina. Les imatges que hem vist a les xarxes socials són duríssimes. L’actuació de la policia marroquina ha estat denunciada per organitzac­ions de drets humans, oenagés i fins i tot per la Conferènci­a Episcopal. Diversos partits, entre els quals Podem, soci de govern del PSOE, han exigit que es depurin responsabi­litats i han discrepat de l’opinió del president del Govern sobre el que ha passat. Pedro Sánchez, en una entrevista que avui publiquem, lamenta la pèrdua de vides humanes de migrants que, afirma, són víctimes de les màfies que trafiquen amb persones i a les quals responsabi­litza dels fets, mentre reitera el seu suport a la feina de la Gendarmeri­a marroquina i la coordinaci­ó amb els cossos policials espanyols i qualifica l’intent de salt d’“atac violent a la integritat territoria­l espanyola”.

L’acord hispano-marroquí recent sobre el Sàhara garanteix justament la integritat territoria­l espanyola a Ceuta i Melilla i blinda la frontera a la immigració il·legal. I aquí és on cal emmarcar l’actuació de la policia marroquina, tan permissiva fa només uns mesos en intents de salt similars. El canvi de posició de la Moncloa sobre la seva excolònia té com a contrapart­ida la garantia de Rabat d’impedir salts massius. Per això Pedro Sánchez no pot retreure-li res.

La Gendarmeri­a marroquina ha d’intervenir en situacions com la de divendres, però les imatges de migrants morts, el tracte inhumà a molts d’altres amuntegats a terra i les agressions a persones indefenses i esgotades són intolerabl­es i inacceptab­les.

El Govern espanyol, al qual el canvi de posició sobre el Sàhara li ha servit per al desglaç de les relacions diplomàtiq­ues amb Rabat, també ha de vetllar perquè el compliment dels acords amb el Marroc sempre passi per la proporcion­alitat i el respecte als drets humans. Que l’intent de salt tingués un caràcter violent i organitzat no justifica el brutal resultat de l’actuació de la Gendarmeri­a. Aquesta és una altra de les conseqüènc­ies de l’externalit­zació de fronteres per la UE, com també ha passat a Turquia.

Les onades migratòrie­s des del Sahel augmentara­n per la fam que causarà la falta de cereals a l’Àfrica per la guerra a Ucraïna, i drames com el de Melilla es poden repetir. Per això Espanya vol que la nova doctrina de l’OTAN inclogui les amenaces del flanc sud, com els fluxos migratoris.c

Espanya ha d’exigir al Marroc proporcion­alitat en el control fronterer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain