La Vanguardia (Català)

Dues maneres de veure el món

- Carles Casajuana

L’any 2004, en un moment d’efervescen­t eurooptimi­sme, el diplomàtic britànic Robert Cooper dividia a La ruptura de las naciones els països del món en tres grups. El primer –que anomenava premodern– estava integrat per estats fallits, en guerra o massa fràgils per fer respectar la seva sobirania i exercir de forma legítima el monopoli de la força dins de les seves fronteres, com Somàlia, el Iemen o l’Afganistan.

El segon –el món modern– el formaven els estats basats en el concepte tradiciona­l de sobirania que exercien de manera efectiva el monopoli de la violència. Eren països com la Xina, l’Iran o Mèxic, molt gelosos de les seves fronteres, amb una identifica­ció clara entre el territori, la consciènci­a nacional, l’economia, l’exèrcit i les institucio­ns estatals i amb una separació nítida entre la política interna i la política exterior.

El tercer grup, que Cooper anomenava postmodern, el componien un grapat d’estats que estaven superant el concepte tradiciona­l de sobirania mitjançant una estreta cooperació encarrilad­a per una densa xarxa d’acords i d’organitzac­ions internacio­nals. En aquests estats les fronteres eren cada cop menys rellevants i la separació entre la política interna i la política exterior es difuminava. Per Cooper, els membres de la Unió Europea n’eren el millor exemple.

En aquell moment, la direcció semblava clara: empesos pels canvis tecnològic­s i per unes interrelac­ions econòmique­s creixents, els països del segon grup tendien a passar al tercer. Gràcies a la tasca de les organitzac­ions creades a partir de l’any 1945, la comunitat internacio­nal s’havia anat sotmetent a un entramat complex de normes comunes. La Unió Europea acabava de llançar l’euro i l’opinió pública era majoritàri­ament europeista. La globalitza­ció i un canvi tecnològic galopant estaven generant un progrés palpable. Als països emergents, centenars de milions de persones estaven sortint de la pobresa. El món era cada cop més interdepen­dent. L’aleteig d’un insecte a Indonèsia podia causar un daltabaix a Xile o a Finlàndia. La sobirania plena s’estava convertint en un concepte del passat.

Fa un parell de setmanes, en un article en aquestes pàgines sobre la guerra d’Ucraïna, Robert Skidelsky recordava aquesta classifica­ció de Robert Cooper. La Gran Recessió va tallar en sec aquell optimisme. Les condicions de vida als països emergents van continuar millorant, però molts ciutadans dels països més avançats –i també dels altres– van deixar de creure en la globalitza­ció i no pocs països van evoluciona­r en una direcció contrària a la suggerida per Cooper. En comptes d’avançar cap al tercer grup, el dels estats postmodern­s, molts països del segon es van atrinxerar en el seu concepte de la sobirania i van refusar integrar-se als circuitsin­terdepende­ntsdelesec­onomies liberals, sovint per frenar processos democràtic­s.

Rússia n’és un bon exemple. Després de l’enfonsamen­t de la Unió Soviètica, es va convertir –formalment– en una democràcia i va intentar incorporar-se al món occidental. Però la transició va descarrila­r enmig d’un mar de corrupció i les velles estructure­s autoritàri­es van reaparèixe­r transforma­des en oligarquie­s econòmique­s i financeres. Potser va faltar generosita­t per part d’Occident, però ara ja és tard per lamentar-ho. Sota el lideratge de Putin, Rússia va esdevenir una petrodicta­dura amb voluntat de restablir una zona d’influència pròpia.

Ucraïna, mentrestan­t, es debatia entre els dos mons. D’una banda, hi havia els que ambicionav­en integrar-se a Europa, com els països de l’antic bloc soviètic que avui formen part de la Unió. D’altra banda, els que preferien seguir l’exemple rus. La divisió geogràfica entre una zona occidental propera a Polònia –a la qual ha estat unida en el passat– amb una forta identitat ucraïnesa i amb més vocació europea, i una zona oriental amb més presència russòfila va abonar la divergènci­a.

Putin va envair Ucraïna amb ànim de tancar el debat a favor de la meitat oriental russòfila. Ha aconseguit tot el contrari: fonamentar la identitat ucraïnesa d’una majoria que molt difícilmen­t tornarà a acceptar sotmetre’s a Moscou. A més, volia ampliar la seva esfera d’influència i de moment el que ha aconseguit és enfortir l’OTAN.

L’estratègia de Putin és la pròpia dels estats moderns. El seu llenguatge és el del vell imperi tsarista. Com feia broma no fa gaire Ivan Krastev al Financial Times, els seus principals consellers són Ivan el Terrible, Caterina la Gran i Pere el Gran. No és estrany que compti amb el suport més o menys explícit d’altres grans estats que han apostat per mantenir-se al segon estadi de Cooper, el dels estats moderns, com la Xina, l’Índia i el Brasil. Davant seu, Zelenski representa una Ucraïna que anhela la integració a Europa i que, per aconseguir-ho, busca l’empara de l’OTAN.

Les diferèncie­s no són només polítiques; són molt més profundes. D’una banda, hi ha el món de les llibertats, dels drets humans, del liberalism­e econòmic, de les noves formes familiars i de la sobirania diluïda, líquida. De l’altra, l’autoritari­sme, la realpoliti­k, una economia dirigida, la protecció hipòcrita dels valors de la família tradiciona­l i un concepte petri de la sobirania.

Aquestes diferèncie­s, que la guerra està fent cristal·litzar, dificultar­an l’establimen­t d’una pau duradora, acabi com acabi la contesa. Són dues maneres de veure el món que difícilmen­t poden entendre’s. No sabem si Ucraïna assolirà el seu somni d’integrar-se a la Unió Europea. Tant de bo. En el millor dels casos, li queda un llarg camí. Però podem estar segurs que Rússia haurà de canviar molt abans de pensar a estrènyer qualsevol mena de relació amb la resta d’Europa.c

Les diferèncie­s entre Rússia i Ucraïna no són només polítiques; són molt més profundes

 ?? Mannat Armangue / AP ??
Mannat Armangue / AP
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain