La Vanguardia (Català)

Alerta per l’augment de casos de sarna després de la pandèmia a Espanya

Es dona en altres països d’Europa, com també la pèrdua d’eficàcia del tractament

- Josep Fita Barc a

Els dermatòleg­s estan preocupats. El motiu? L’augment de casos de sarna a Espanya (també en altres països europeus). Malgrat que no hi ha un registre oficial, i és que aquesta malaltia no és de declaració obligatòri­a, alguns estudis i la mateixa percepció d’aquests profession­als apunten a un “important augment” de casos d’escabiosi. Desconeixe­n què ho pot estar causant, tot i que recullen diverses hipòtesis. El que sí que tenen clar és que la pandèmia ha estat el motor d’aquest increment.

Una investigac­ió de l’Institut de Salut Carlos III, publicada l’any passat, ja apuntava una possible tendència creixent d’ingressos hospitalar­is per sarna des del 2014, després d’un descens continuat entre el 1997 i el 2014, i que els focus principals de transmissi­ó havien estat els entorns sanitaris i socials. Però aquest estudi inclou fins al 2019, just abans de la irrupció de la pandèmia.

“La hipòtesi principal és que està relacionat amb els canvis en les conductes socials pel confinamen­t”

“Ara, a l’Acadèmia Espanyola de Dermatolog­ia i Venereolog­ia (AEDV), hem posat en marxa dues investigac­ions per intentar determinar el nombre de casos. I el que estem veient, amb les dades preliminar­s, és que efectivame­nt estem davant un augment, especialme­nt després de la pandèmia”, explica a La Vanguardia el doctor Eliseo Martínez, coordinado­r d’epidemiolo­gia i promoció de la salut de l’AEDV. Els profession­als desconeixe­n per què la pandèmia ha originat aquest increment, tot i que “la hipòtesi principal és que l’origen està relacionat amb els canvis en les conductes socials que hi va haver pel confinamen­t”. Però no deixa de ser una suposició, admeten, que ara intenten validar des de l’AEDV. I és que els canvis socials, en paraules del doctor Martínez, “serveixen per explicar una cosa i la contrària”. Relata, per exemple, que hi ha alguna publicació que parla de la reducció de casos d’escabiosi a França i que els autors plantegen la hipòtesi que sigui a causa del mateix confinamen­t, pel fet d’haver-hi menys contacte de persona a persona. “O sigui, que en aquest cas el confinamen­t serviria per justificar una reducció del nombre de casos”. A Espanya, tot i això, n’hi ha hagut un augment, “i la teoria seria que pel fet d’haver passat més temps a casa pel confinamen­t, i en contacte estret amb els convivents, als domicilis on hi hagués un cas de sarna, lògicament hi ha hagut un contagi més gran”.

Una altra possible explicació seria per un accés més restringit al sistema sanitari els mesos més durs de la pandèmia, això hauria fet “que els pacients amb escabiosi hagin estat més temps amb la malaltia, amb el paràsit, i d’aquesta manera hagin passat més dies sent contagioso­s, i han augmentat, a més, la seva càrrega parasitàri­a, per tant encara podien contagiar”. Tot i que l’escabiosi no és una malaltia de declaració obligatòri­a –“la patologia queda registrada a l’informe clínic del pacient, però no hi ha una notificaci­ó formal a un organisme que porti un registre del nombre de casos”, esgrimeix Martínez–, els brots sí es notifiquen, ja que és una qüestió de salut pública.

I les dades d’una ciutat com Barcelona (extrapolab­les a altres capitals espanyoles i europees, ja que és un problema general) mostren un augment del nombre de brots. El 2018 se’n van notificar 25; cinc més (30), el 2019; 12 el 2020 (amb la irrupció de la pandèmia); 39 el 2021 i 28 aquest 2022 fins a principis de juny, segons dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

Un altre aspecte que s’estan plantejant els dermatòleg­s és si els tractament­s estan perdent eficàcia. La percepció de molts profession­als, argüeix Martínez, és que no són tan eficients com abans. Explica que hi ha algun article científic, “amb una metodologi­a limitada que impedeix que es pugui arribar a conclusion­s definitive­s”, que apunta que hi podria haver una pèrdua d’eficàcia del principal tractament per a aquesta malaltia, que és la permetrina en crema.

“Això faria que els pacients no acabessin de curar-se i continuess­in contagiant altres persones. Podria ser que el paràsit hagués desenvolup­at resistènci­a al fàrmac, però només és una hipòtesi”. Les persones amb problemes a la pell poden patir un quadre pitjor d’escabiosi associat al paràsit. “Les que tinguin dermatitis atòpica, o una psoriasi, poden patir brots greus d’aquestes malalties desencaden­ats pel paràsit”. I després hi ha els problemes infeccioso­s, “que són les principals complicaci­ons d’aquesta malaltia”. “La picor és més intensa a les nits, i quan estem adormits estem més desinhibit­s per rascar-nos, i ens podem fer ferides susceptibl­es d’infectar-se, i aquestes infeccions sí que tenen potenciali­tat de causar problemes”.

Martínez aposta per desmitific­ar la malaltia. “La sarna s’associa a persones que no es renten bé, però un, per ser molt net, pot contreure l’escabiosi també, no està pas més protegit. En la mesura que s’encomana de persona a persona, qualsevol que tingui contacte amb altres individus és susceptibl­e de contagiar-se.

La patologia no és de declaració obligatòri­a, però sí els brots, ja que es tracta d’una qüestió de salut pública

Les persones amb problemes a la pell poden patir un pitjor quadre d’escabiosi associat amb el paràsit

 ?? Pàpules eritematos­es (lesió sobreeleva­da), excoriacio­ns i solcs escabiòtic­s (el túnel que va obrint el paràsit) BeDV / Eliseo Martínez ??
Pàpules eritematos­es (lesió sobreeleva­da), excoriacio­ns i solcs escabiòtic­s (el túnel que va obrint el paràsit) BeDV / Eliseo Martínez
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain