La Vanguardia (Català)

Es podria curar el sarcoma d’Ewing amb cèl·lules CAR-T?

- Isabel Troytiño

Carla Panisello, investigad­ora de l’equip de Pablo Menéndez a l’Institut d’Investigac­ió contra la Leucèmia Josep Carreras, està desenvolup­ant una immunoterà­pia basada en cèl·lules CAR-T contra el sarcoma d’Ewing. Aquesta teràpia consisteix en l’extracció de limfòcits T d’un pacient per armar-los amb anticossos que serveixin d’àncora per unir-se a una cèl·lula tumoral d’interès. L’àncora funciona, i es dissenya per encaixar amb un antigen, o proteïna específica de la paret de la cèl·lula cancerosa, perquè els limfòcits només ataquin les cèl·lules de càncer.

Menéndez i el seu equip es dediquen a leucèmies infantils, però van descobrir uns antígens elevats en sang en pacients amb malaltia d’Ewing i, estirant el fil, van veure que podien ser una bona diana per desenvolup­ar cèl·lules CAR-T que les ataquessin, i un bon prototip per a la spin-off OneChain Immunother­apeutics que lidera Menéndez per al desenvolup­ament d’aquest tipus d’immunoterà­pies.

Avui Panisello dedica el seu doctorat a desenvolup­ar els CAR-T que ataquin el sarcoma d’Ewing, el segon càncer d’ossos o teixits tous més freqüent en nens i adults joves. “Hem identifica­t vuit marcadors en què es pot incidir, i ara esperem a veure com s’expressen en mostres de pacients i en teixits sans” explica Panisello.

Les fases següents de l’estudi implicaran demostrar que aquests CAR-T no són tòxics, que funcionen en mostres de pacients en cèl·lules en cultiu, provar-les en assajos preclínics i procedir als assajos clínics, cosa que no serà immediata. Al seu torn, caldrà dissenyar el procés de producció perquè sigui una teràpia accessible.

“Un dels reptes més importants que tenim, també, és combinar aquesta immunoterà­pia amb altres teràpies que ajudin que els CAR-T superin els efectes de l’ambient tumoral i arribin a les parts més sòlides del sarcoma d’Ewing per atacarlo eficientme­nt”, explica Panisello. /

És el segon càncer d’ossos o teixits tous més freqüent en nens i adults joves

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain