La Vanguardia (Català)

El llegat de Tàpies

En el seu 80è aniversari, cal preguntar-se si l’obra de Paul McCartney és ben coneguda

- Juan Buf ll

Els deu anys que han transcorre­gut des de la mort d’Antoni Tàpies (Barcelona, 1923-2012) i de la seva dona, Teresa Barba, no han estat afortunats per al seu llegat. Per començar, la galeria del seu fill, Toni Tàpies, que s’ocupava de la seva difusió, està tancada. I afirmar que la Fundació Antoni Tàpies funciona últimament a mig gas seria una mentida pietosa. De vegades s’hi presenten exposicion­s i activitats interessan­ts, però la falta de continuïta­t, pressupost i direcció és preocupant, i la comparació amb el passat és negativa. Durant la primera època de la fundació, sota la direcció de Manuel Borja-Villel, s’hi van presentar mostres esplèndide­s, com Comunicaci­ó sobre el mur i Celebració de la mel ,iamésen un context d’exposicion­s temporals excel·lents: Louise Bourgeois, Asger Jorn, Ana Mendieta, cinema experiment­al, etcètera. A més, els últims anys la difusió de l’obra de Tàpies en galeries barcelonin­es ha estat escassa. D’aquí la importànci­a de l’exposició Antoni Tàpies. Matèria i esperit, que presenta Jordi Pascual en el seu nou i ampli espai del carrer Enric Granados, fins a final de setembre (agost tancat). És una mostra inaugural, que obre la nova etapa, més ambiciosa, de la galeria Jordi Pascual. La selecció és generosa i inclou pintures en gran format, com Negre i oli (1982), Gran ocell (1983) o Dues sandàlies (1985), entre d’altres, juntament amb obres de format menor, però significat­ives, com la fosca Petita M negra (1979), Dibuix per la Lilith de J.E. Cirlot (1949) o Gran ull (1992).

Un beatle. El 80è aniversari de Paul McCartney, que va ser el 18 de juny, ha estat celebrat en els mitjans de comunicaci­ó, de vegades amb textos encertats. Tot i això, sorprèn que, quan s’ha preguntat per les seves cançons favorites de McCartney, algun músic en actiu ha confessat que coneix malament la seva obra. A més, alguns opinants hi detecten massa sucre. Segur?... Ja que jo detesto l’excés de dolçor en pastisseri­a i en música i, tot i això, m’encanta la contribuci­ó de McCartney als Beatles. És necessari distingir més enllà dels crèdits LennonMcCa­rtney, que gairebé mai no són certs i despisten. Vegemho. Yesterday és 100% McCartney i em sembla la millor cançó d’amor dels Beatles, per lletra i per música. The fool on the hill i Blackbird són dues meravelles seves que celebren la llibertat, la resistènci­a i la poesia, malgrat totes les altres coses. La connexió dels Beatles amb les harmonies i amb la riquesa de timbres de la música clàssica és una contribuci­ó personal d’en Paul –ajudat per George Martin i altres col·laboradors–, i és excel·lent en composicio­ns amb Lennon i els altres com A day in the life, i en cançons pròpies d’en Paul com Eleanor Rigby i For no one. Aquesta última mereixia ser a l’antologia vermella i blava dels Beatles, així com Because, que era de Lennon.

Si s’atorguessi­n premis a l’alegria, McCartney en guanyaria més d’un, per melodia pop, per lletra vitalista i per so tònic, amb cançons d’enamorat eufòric com I saw her standing there i All my loving, bromistes com Drive my car o nostàlgiqu­es com Your mother should know. El romanticis­me de McCartney té la seva millor expressió juvenil en And I love her (composta amb la guitarra de Harrison, que no firma la peça), apareix en mode incondicio­nal a Here, there and everywhere ité formidable­s variants madures a We can work it out i Two of us. Els Beatles no es van acomiadar amb Let it be, sinó amb la suite de McCartney per a Abbey Road, que contenia, entre altres joies, You never give me your money i Golden slumbers.c

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain