La Vanguardia (Català)

Deute sentimenta­l i econòmic

- Sergi Pàmies

El Barça vol tancar l’exercici comptable atrapat entre l’espasa de les pèrdues i la paret d’una mínima immersió. Mentrestan­t, els culers hem de conformar-nos amb un argument fràgil: la confiança. És el que ens ha demanat el president Joan Laporta sense que els seus opositors (tan actius quan el critiquen vehementme­nt en cenacles més i menys clandestin­s) hagin proposat cap alternativ­a. La confiança també es pot fingir amb malèvoles intencions. Si és recompensa­da, sempre podràs dir que vas contribuir a l’esperança i la solució. Si és desmentida, en canvi, podràs transforma­r la confiança en rancúnia i assaborir l’inútil plaer de tenir raó.

Sabem que les solucions no seran immediates i que, per higiene espiritual, ens convé malfiar-nos dels que encara ara prometen fitxatges i grans noms. L’espera ens obliga a ser realistes i, per exemple, a començar a estudiar els accessos a l’estadi Lluís Companys. Serem capaços d’escapolir-nos de les zones d’alta concentrac­ió libidinosa i altres forats creativame­nt negres de la muntanya? De les gestions imminents de venda de patrimoni hem après a no esperarne gaire cosa i a mantenir un nivell d’informació que no ens faci esclaus de l’excés de dades i que tampoc ens converteix­i en cínics o ignorants. Queda, com a placebo ansiolític, la gestió sentimenta­l que, aquest cap de setmana –parlo per mi–, han activat les imatges de la festa d’aniversari de Leo Messi. Messi, us en recordeu?

(Pausa dramàtica).

És a Eivissa i ha fet 35 anys. Ho ha celebrat amb amics de la selecció argentina i alguns ex del Barça com Luis Suárez i Cesc Fàbregas. A les fotografie­s fa cara de salut, i llueix una expressió d’alegria molt diferent a l’última vegada que el vam veure, desconsola­t, a les instal·lacions del Barça. Aleshores li vam prometre fidelitat eterna, però el temps corromp els bons propòsits i, a la pràctica, hem accelerat els mecanismes d’oblit i desmitific­ació exprés de l’ídol. La manera més eficaç de superar la separació d’un gran amor és centrar-se en els defectes i exagerar-los fins a convertir-los en una evidència que compensi el dolor

–i la culpa– per la pèrdua. En el cas de Messi els defectes eren el cost salarial, que tant des de l’oposició com a través d’alguns que avui són a la cúpula del club, eren obscenamen­t insostenib­les.

El més interessan­t d’aquest revisionis­me és que parla del cost de Messi i les successive­s renovacion­s de contracte com si les haguessin decidit un senat d’extraterre­stres madridiste­s.

Per sort, hi ha una nostàlgia que no paralitza ni impedeix pensar en un futur més econòmicam­ent realista. Busques a YouTube les grans jugades, declaracio­ns, assistènci­es, gols o miracles de Messi i et preguntes si de debò els vas viure. I com passa amb les relacions que t’han deixat empremta, hi ha un moment en què ja no t’indignes pel trist final ni caus en les lamentacio­ns retrospect­ives pel cost excessiu. Però quan estàs a punt de celebrar, amb maduresa i serenitat, que Messi estigui content, apareix un culer ben informat que et recorda: “I encara li devem una pila de milions!”. Messi, mite? Sí, però sobretot: creditor.

Per higiene espiritual, ens convé malfiar-nos dels que prometen fitxatges i grans noms

 ?? AFP ?? Un grup de joves amb un pòster de Messi a Calcuta (Índia)
AFP Un grup de joves amb un pòster de Messi a Calcuta (Índia)
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain