La Vanguardia (Català)

‘Stranger things’ en el Candidats

‘Nepo’, líder, i Caruana, segon, es mesuren avui a Madrid

- Roberto Rodríguez

Stranger things. Aquesta va ser l’única explicació que va trobar Richard Rapport a la seva derrota contra Ian Nepómniasx­i en la setena jornada del Torneig de Candidats. La innata valentia de l’hongarès el va portar a continuar jugant una posició que desconeixi­a del tot després de dues repeticion­s (a la tercera repetició se signen les taules). La decisió de continuar va ser tot un cop de sort per a Nepo, de moment el gran dominador del torneig, contra pronòstic.

Quirúrgic i veloç, Nepómniasx­i va anticipar cada moviment del seu rival. Fins i tot quan l’hongarès es va desviar de les línies principals va respondre amb precisió. Va acabar la partida amb el mateix temps al rellotge amb què va començar, una cosa tan inusual com extraordin­ària atès el nivell del contrincan­t.

La preparació teòrica i psicològic­a de Nepo fins ara no té màcula. La primera se li pressuposa per afrontar el repte de revalidar el Candidats; la segona era el seu gran desafiamen­t després de la pallissa que li va infligir Magnus Carlsen al maig. La recuperaci­ó ha arribat per la via de la desconnexi­ó total. Tres mesos allunyat dels focus li han permès de recuperar la confiança. Tot plegat mentre condemnava la guerra a Ucraïna (a Madrid competeix amb bandera de la FIDE) sense renunciar a jugar per al seu país.

Com si al rus no li estigués anant prou bé, ahir Hikaru Nakamura li va fer un altre favor derrotant Fabiano Caruana, l’únic que li aguantava el

L’americà cau contra Nakamura i ‘Nepo’ se situa un punt per sobre abans del seu cara a cara

ritme. El nord-americà ha estat el més estable d’entre tots els presents a Madrid els últims cinc anys. No és casualitat que estiguin a prop de Nepo malgrat el ritme infernal que imprimeix, malgrat que amb la derrota es queda a un punt del rus (5/8 per 6/8). Avui s’enfronten Nepo i Caruana en un duel crucial per al campionat. Tot això amb permís de Nakamura, que amb 4,5 punts manté esperances de tenir alguna opció.c

 ?? PhotoChess / Maria Emelianova / Chess.com ?? Ian Nepómniasx­i és el rival a batre després de vuit jornades
PhotoChess / Maria Emelianova / Chess.com Ian Nepómniasx­i és el rival a batre després de vuit jornades

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain