La Vanguardia (Català)

La crisi sembra dubtes sobre el model de negoci de les plataforme­s

- B. GISPERT

La conjuntura global, marcada per la inflació i la caiguda de les borses, està posant contra les cordes les grans plataforme­s del sector Buy now, pay later (BNPL, compreu ara, pagueu després) que, com la gran majoria de start-ups, tampoc no obha tenen beneficis. Aquestes companyies es nodreixen de rondes de finançamen­t cobertes per fons de capital risc, els qui inverteixe­n els diners en aquestes empreses amb les expectativ­es que la seva valoració augmenti a mitjà o llarg termini. Però la conjuntura global està rebaixant les previsions i les valoracion­s són a la baixa.

A Europa, Klarna és el principal exemple d’aquest fenomen. Aquesta multinacio­nal sueca ha anunciat la retallada de 7.000 llocs de treball, al voltant d’un 10% de la seva plantilla “per ajustar costos davant la caiguda del consum, la inflació i la guerra a Ucraïna”. La valoració de la companyia, que havia arribat als 45.000 milions l’any passat, caigut dos terços, fins als 15.000 milions. Atesa aquesta situació, els inversors demanen d’ajustar-se el cinturó per intentar aconseguir algun retorn. La companyia, que ha aixecat 3.500 milions des del seu naixement el 2005, va perdre l’any passat al voltant de 700 milions. Recentment, el conseller delegat Sebastian Siemiatkow­ski, va declarar al Financial Times que la companyia se centraria a aconseguir beneficis a curt termini per afrontar la situació.

El model de negoci de l’empresa es basa a aconseguir diners per mitjà de comissions que cobra als seus clients i, en el cas dels serveis BNPL (el seu servei més popular), també es nodreix dels recàrrecs de consumidor­s que paguen amb retard. La companyia no desglos

Klarna, l’exponent a Europa, ha retallat 7.000 llocs de treball i la seva valoració ha caigut dos terços en un any

sa quants diners aporten aquesta divisió. Factura uns 1.500 milions en total.

El seu rival australià Afterpay –a Espanya, anomenat Clearpay– tampoc no ha generat mai beneficis tot i que els fundadors –els millennial­s Nick Molnar i Anthony Eisen, que fan gala de ser els creadors del concepte– han aconseguit una sortida a la situació. A començamen­ts d’aquest any, van formalitza­r la venda del negoci a la multinacio­nal dels Estats Units Block, dirigida pel fundador de Twitter, Jack Dorsey. Aquesta companyia va pagar al voltant de 27.000 milions amb les esperances d’aconseguir beneficis i aconseguir la seva àmplia base de dades dels usuaris. Però els analistes van alçar la veu dubtant de la viabilitat del negoci. A l’últim exercici, les pèrdues de l’empresa es van disparar dels 18 als 650 milions de dòlars. Affirm, un altre competidor popular als EUA però que no té presència a Espanya, també passa per una situació semblant: continua en pèrdues sota els dubtes arran de la seva sobrevalor­ació.

 ?? K ?? Sebastian Siemiatkow­ski
K Sebastian Siemiatkow­ski

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain