La Vanguardia (Català)

La Cambra votarà una declaració de suport al Consell de la República

El ple de dimecres també tractarà sobre les ‘cadires de plata’ i el canvi d’escut

- Dolors Álvarez

La polèmica entorn de la Cambra de Comerç de Barcelona puja de to. El pròxim ple, previst per a dimecres, sotmetrà a votació un manifest de suport al Consell de República i al seu líder Carles Puigdemont. Tret de sorpreses, s’aprovarà amb facilitat, atesa l’àmplia majoria que té l’equip de govern, encapçalat Mònica Roca i format per membres de la candidatur­a independen­tista Eines de País.

Segons el text remès als membres del ple, la declaració es justifica per la necessitat de tenir una “política econòmica valenta” que prioritzi el teixit productiu i posi fi al “greuge crònic” de les inversions en infraestru­ctures.

“En definitiva, reivindiqu­em que la millor política econòmica és tenir un Estat propi, que permeti que Catalunya i el seu teixit empresaria­l estiguin entre les economies més desenvolup­ades d’Europa i, per què no, del món”, assenyala el text.

“Constatem que el comitè executiu de la institució, la majoria dels membres d’aquest ple, i també de l’empresaria­t en conjunt, coincidim en aquesta visió”, afegeix el text. I com a argument aporta que “va ser la voluntat expressada a les urnes pels electors de la Cambra de Comerç de Barcelona el maig del 2019 a les eleccions més freqüentad­es de la història de la institució”.

Després d’assenyalar que des de diverses institucio­ns, administra­cions i agents socials es treballa en l’objectiu de “tenir un Estat propi”, el manifest expressa “el reconeixem­ent merescut al Consell de la República

–amb el molt honorable president Puigdemnon­t al capdavant– per la seva preuada tasca per aconseguir l’objectiu, tan necessari com urgent per al teixit productiu del país. També reconeix l’“Assemblea de Representa­nts, constituïd­a recentment a la Catalunya del Nord, com a òrgan legítim de representa­ció”.

El text ha estat acollit amb perplexita­t i força irritació entre els membres del ple aliens a l’equip impulsat per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). “Un pas més agosarat en la contínua polititzac­ió de la institució”, afirma un dels membres.

En mitjans pròxims a Eines de País es destaca, al contrari, que la defensa de l’Estat propi formava part del seu programa electoral i, per tant, no hauria de sorprendre a ningú el manifest actual.

No és l’única qüestió carregada de simbologia que portarà polèmica al ple. També ho farà el canvi de l’escut de la institució. La nova proposta es basa en una versió més antiga de l’escut del Consolat del Mar, però la desaparici­ó de la corona ha aixecat les crítiques. Segons fonts de la Cambra, el nou està inspirat en un escut esculpit en els arcs del Saló de Contractac­ions de la Llotja, que es calcula que és del segle XIV. L’escut actual és el de la Junta Particular de Comerç de Barcelona, dibuixat per Francesc Tremulles i Roig el 1758.

I ja entre els temes de més pes, també es debatrà el canvi d’estatuts per reduir al mínim –del màxim de 14 que es preveuen en l’actualitat a un màxim de dues– les anomenades cadires de plata, els escons al ple a què s’accedeix sense passar per les urnes, només amb el pagament d’una quantitat determinad­a (ara són un mínim de 75.000 euros anuals)”. La proposta que Mònica Roca ha anat explicant a les grans corporacio­ns afectades és que es canviarà aquest estatus per la figura de socis institucio­nals, que continuari­en pagant i a canvi podrien participar en comissions o grups de treball. Però aquests socis institucio­nals no tindrien vot, perquè no formarien part del ple. La intenció de Roca és que les eleccions, previstes en principi per al maig del 2023, ja se celebrin amb el nou sistema.c

 ?? Xavier Cervera ?? La seu històrica de la Cambra de Comerç, a la Llotja de Mar de Barcelona
Xavier Cervera La seu històrica de la Cambra de Comerç, a la Llotja de Mar de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain