La Vanguardia (Català)

Dia de l’Empresa

Josep Sánchez Llibre President de Foment del Treball

-

El 29 de novembre del 1833 la fàbrica Bonaplata publicava un anunci a la premsa en el qual invitava a visitar les seves instal·lacions al barri del Raval de Barcelona i oferia els seus serveis als industrial­s de Catalunya. La publicació d’aquest anunci ha servit com a data de referència de la posada en marxa operativa dels filats i teixits d’aquesta fàbrica, que esdevenia a partir d’aquell moment la primera indústria tèxtil moguda per la força del vapor a l’Estat espanyol. És considerat un clar exponent de l’inici de la industrial­ització moderna de Catalunya.

Aquest impuls decisiu cap a la industrial­ització i la modernitat en el nostre país té sempre al darrere persones emprenedor­es que, amb el seu esforç, talent i capacitat d’innovació, han fet possible els grans canvis per generar riquesa i progrés econòmic en el conjunt de la societat. En el cas de la fàbrica Bonaplata, és l’impuls de tres empresaris –Josep Bonaplata, Joan Vilaregut i Joan Rull– el que va fer possible la introducci­ó de la màquina de vapor a Catalunya i l’inici d’una nova era industrial. Aquest i molts altres exemples posen en valor la importànci­a dels empresaris en el nostre teixit productiu, que han fet possible que Catalunya esdevingué­s un exemple pioner en l’àmbit de la innovació industrial i la creació d’empreses.

Actualment, en un moment de dificultat­s i crisi provocada per la pandèmia i la guerra d’Ucraïna, es considera especialme­nt necessari i oportú reconèixer aquest esforç i poder establir a Catalunya la celebració del dia de l’empresari, tal com ja està establert per altres col·lectius de la nostra societat.

Cal tenir en compte també en aquest àmbit la resolució aprovada el 2017 per les Nacions Unides en la qual es designa “el 27 de juny dia de les Microempre­ses i les Petites i Mitjanes Empreses”, lligant aquest reconeixem­ent dins la necessitat de centrar-se en la importànci­a dels empresaris per aconseguir els Objectius de Desenvolup­ament Sostenible (ODS).

Foment del Treball vol prestigiar la figura de l’empresari, que es reconegui socialment que les empreses són un element fonamental per crear progrés i cohesió social. Per aquesta raó, vam demanar a tots els grups parlamenta­ris del Parlament de Catalunya fixar el dia de l’empresari, i ens va semblar com a bon referent l’exemple de la fàbrica Bonaplata.

Finalment, el Govern i el Parlament han decidit, d’acord amb el dia designat per les Nacions Unides, establir el 27 de juny com a dia de l’Empresa a Catalunya, un pas més pel reconeixem­ent social de la feina dels empresaris i empresàrie­s que ens omple de satisfacci­ó.

La inflació i l’increment de preus de l’energia, de les matèries primeres i dels carburants poden acabar fent molt mal al nostre sistema productiu i posar en risc moltes famílies. La nostra obligació com a empresaris és intentar evitar-ho, i la dels governs, prendre mesures que facilitin i no ofeguin l’activitat productiva.

Segur que amb el diàleg entre governs i agents socials i econòmics podem recuperar aquesta difícil conjuntura. Catalunya, terra d’emprenedor­s, ha de donar exemple. Posem-nos, doncs, a treballar.

Foment vol reconèixer el paper de les empreses per crear progrés i cohesió social

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain