La Vanguardia (Català)

Un míssil rus mata 13 persones en un centre comercial del centre d’Ucraïna

Els russos avancen cap a Lissitxans­k i els ucraïnesos demanen a la població que fugi

- KÍIV Uredite/ LA VANGUARDIA

L’exèrcit rus va deixar clar ahir que no hi ha cap punt d’Ucraïna que estigui fora de perill. Almenys 13 persones van morir quan un míssil rus va impactar contra un centre comercial a la ciutat de Krementxuk, al centre d’Ucraïna.

L’atac rus també va fer almenys 40 ferits, dels quals una vintena han hagut de ser hospitalit­zats, i els equips de rescat continuave­n ahir apagant el foc i buscant possibles víctimes entre la runa.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va assegurar que el centre comercial no tenia per a l’exèrcit rus “cap valor estratègic”, i va afegir que “només és un intent de la gent de viure una vida normal, cosa que enfurisma molt els ocupants (...) És inútil esperar decència i humanitat de Rússia”.

Els míssils russos, sempre segons els ucraïnesos, també van matar ahir dues persones a prop de Khàrkiv, al nord, i en van ferir sis a Odessa, al sud.

A l’est, després de la retirada ucraïnesa de Severodone­tsk, el centre administra­tiu de Luhansk, les tropes russes avancen cap a Lissitxans­k, considerad­a la porta d’entrada a la veïna regió de Donetsk.

“Estan intentant bloquejar la ciutat des del sud, destruint tot el que poden amb la seva artilleria i sistemes de foc”, va explicar Serhí Gaidai, el governador de Luhansk.

Va denunciar que el martelleig enemic ja ha destruït un gran nombre d’habitatges, edificis administra­tius, infraestru­ctura industrial i civil i dues esglésies. Passa el mateix a les localitats pròximes, que són atacades des de Popasna, uns 40 quilòmetre­s al sud.

L’estat major general de Kíiv va informar que “a prop de Verkhnokam­ianka” les tropes ucraïneses “van infligir grans pèrdues a l’enemic i els van obligar a retirar-se”.

Mentrestan­t, el cap de la intel·ligència militar d’Ucraïna,

Kirilo Budànov, va explicar que el replegamen­t de Severodone­tsk va ser una maniobra “tàctica” perquè als soldats ucraïnesos no els passés el mateix que a Mariúpol, sent assetjats, i per dificultar l’avanç rus cap a Lissitxans­k.

“Segons els nostres militars, el setge de Lissitxans­k es fa des de cinc direccions”, va comentar a la televisió russa Rodion Miroixnik, ambaixador dels separatist­es de Luhansk.

L’objectiu és prendre la ciutat a finals d’aquesta setmana, tot i que les milícies separatist­es reconeixen que els soldats ucraïnesos “responen i resisteixe­n”.

“Les nostres tropes han envoltat Lissitxans­k. Això sí, no completame­nt. Hem entrat als barris d’habitatges i la zona industrial. La ciutat és gran, i haurem de lluitar fins a finals de setmana”, va precisar Vitali Kisseliov, assessor del Ministeri de l’Interior de la república popular de Luhansk.

Segons l’estat major ucraïnès, els russos han consolidat les seves posicions al sud de la refineria local, però els ucraïnesos han repel·lit els seus avanços en altres punts. Per això Gaidai ha recomanat als habitants de la ciutat que l’abandonin amb urgència. “La situació és extremamen­t difícil! Salveu-vos vosaltres i els vostres éssers estimats! Cuideu els nens!”, va declarar.

Després de l’atac de dissabte contra el nord d’Ucraïna des de territori bielorús, els temuts bombarders estratègic­s russos Tu-22M3 van reprendre la nit

A més de Krementxuk, els russos disparen míssils contra Khàrkiv i Odessa

de diumenge els atacs amb míssils de creuer Iskander des del mateix país contra Kíiv i les regions septentrio­nals de Sumi i Txerníhiv.

El president rus, Vladímir Putin, va prometre dissabte al líder bielorús, Aleksandr Lukaixenko, el subministr­ament dels Iskander, que poden portar caps nuclears.

“Estem en guerra amb Rússia a la nostra terra. Encara que hem vist que hi ha hagut atacs amb míssils, més d’una vegada, des de Bielorússi­a”, va advertir Zelenski. El líder ucraïnès va instar els bielorusso­s a ignorar les crides dels seus dirigents, que volen “sembrar l’odi” entre els dos pobles.

“Però no sou esclaus ni carn de canó. No heu de morir. I podeu evitar que algú ho decideixi per vosaltres (...) Ara molt depèn de la gent normal de Bielorússi­a. I sé que pots negar-te a participar en aquesta guerra. Les vostres vides només us pertanyen a vosaltres, no a algú al Kremlin”, va afegir Zelenski.

L’estat major ucraïnès va advertir que “s’espera que continuïn” els atacs amb míssils des del territori i espai aeri bielorús. Però la intel·ligència militar creu “molt improbable” que l’exèrcit bielorús s’involucri en les hostilitat­s.c

 ?? Uncredited / AP ?? El centre comercial de Krementxuk, en flames
Uncredited / AP El centre comercial de Krementxuk, en flames
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain