La Vanguardia (Català)

El futbolista Damiano Tommasi arrabassa Verona a la dreta italiana

L’exjugador del Llevant encapçalav­a una llista civil avalada pel PD

- Anna BuJ o a. Correspons­a

Damiano Tommasi ha guanyat un dels partits més importants de la seva vida. Exfutbolis­ta italià, de 48 anys, serà el nou alcalde de Verona després que amb una llista cívica avalada per tot el centreesqu­erra hagi aconseguit arrabassar aquest bastió ultraconse­rvador a la dreta. Es va imposar a la segona volta de les municipals, celebrades diumenge, al candidat de Germans d’Itàlia i la Lliga, el fins ara alcalde Federico Sboarina.

La segona volta de les municipals italianes ha donat bones notícies a un centreesqu­erra que també ha vençut a Parma, Alessandri­a o Monza, on viu Silvio Berlusconi. Però de totes elles, la victòria de Tommasi és la més significat­iva i de la que més orgullós està el Partit Demòcrata (PD). Verona ha estat governada per la dreta des del 1994 –amb l’excepció de Paolo Zanotto, que va ser alcalde de la ciutat del 2002 a 2007–, i durant els últims anys ha destacat per dures croades antiavorti­stes i per haver aspirat a ser un laboratori de l’ultraconse­rvadorisme a escala nacional.

“Aquesta ciutat ha estat esperant aquest moment durant molt de temps”, va celebrar el futur alcalde, que no ha fet un sol míting. Catòlic practicant i pare de sis fills, ha construït la seva campanya passejant per Verona i escoltant els seus ciutadans. Tot cuinat a foc lent, organitzan­t debats i trobades des de fa un any, parlant de medi ambient i de propostes per als joves, sense desprestig­iar els adversaris. Un estil poc habitual. “Estic content perquè hem aconseguit parlar de política sense atacar, insultar o denigrar –va apuntar–. Hem guanyat d’una altra manera”.

Tommasi va néixer en un poble de menys de 15.000 habitants a la província de Verona i va començar jugant a futbol al seu equip local, l’Hellas Verona, i va contribuir que arribés la Serie A. Després va ser un dels migcampist­es de la Roma de finals dels noranta i principis dels dos mil, i va guanyar l’últim Scudetto de l’equip gialloross­o. Va formar part de la selecció italiana que va disputar el Mundial de Corea i el Japó el 2002. Després de deixar la Roma va arribar al Llevant entre el 2006 i el 2008, i va acabar els seus anys com a futbolista a la Xina – on va escriure un llibre sobre el país– i San Marino. Després de retirar-se es va convertir en el representa­nt de l’influent sindicat dels futboliste­s italians, fins al 2020, quan va defensar la salut dels jugadors en plena pandèmia.

Aquesta és la seva primera experiènci­a en política, però segur que no sorprèn els seus anteriors companys d’equip. Quan jugava ja era vist com un futbolista compromès, disposat a enfrontar-se a l’afició per criticar el racisme o la violència. L’Hellas Verona, de fet, és conegut pels seus aficionats ultres, que entonen càntics racistes i han arribat a enaltir Hitler. “El futbolista obrer”, el van anomenar quan després d’una important lesió als 31 anys va proposar de continuar jugant a la Roma cobrant mil euros al mes. Un altre sobrenom era “l’ànima càndida”, per la seva bondat.

Amb una llista avalada per una àmplia representa­ció dels partits del centreesqu­erra italià, el Moviment 5 Estrelles (M5E) i forces centristes com ara Azione o +Europa, Tommasi va vèncer per sorpresa amb un 53,4% dels vots Sboarina, que es va frenar en un 46,6%. El seu rival va pagar la fractura interna que pateix la dreta italiana, que ni tan sols va aconseguir unir-se en aquesta ciutat, ja que Forza Italia de Berlusconi va presentar el seu propi candidat. En el rerefons de la derrota de la dreta hi ha justament la ferotge competènci­a entre Matteo Salvini, líder de la Lliga, i Giorgia Meloni, de Germans d’Itàlia, pel lideratge de la coalició.

Verona podria ser un indici d’esperança per a Enrico Letta, el secretari general del PD que vol replicar aquesta gran aliança del “camp ampli” a escala nacional i mirar de disputar les generals de l’any que ve a la dreta, la gran favorita en els sondejos. “Aquest resultat ens reforça per al futur en la construcci­ó d’un centreesqu­erra que guanyi també a escala nacional”, va opinar Letta.c

Era un migcampist­a diferent: va escriure un llibre sobre la Xina i es va batre contra el racisme

El PD aspira a replicar l’èxit de la unitat del progressis­me a les eleccions generals de l’any que ve

 ?? FILIPPO VENEZIA / EFE ?? Tommasi celebrant la victòria amb els seus seguidors dilluns a la matinada
FILIPPO VENEZIA / EFE Tommasi celebrant la victòria amb els seus seguidors dilluns a la matinada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain