La Vanguardia (Català)

L’autor de l’atemptat d’Oslo entra en presó provisiona­l

- OSLO Afp

El presumpte autor de l’atemptat d’Oslo, descrit per la policia com un islamista de salut mental fràgil, ha entrat en presó provisiona­l durant quatre setmanes. Identifica­t com a Zaniar Matapour, el sospitós, de 42 anys, no podrà tenir contacte (ni a través de visites ni per correu) amb el món exterior fins al 25 de juliol, segons han decidit els tribunals d’Oslo.

El noruec d’origen iranià és el presumpte autor de la mort de dos homes de 54 i 60 anys i d’haver ferit 21 persones més obrint foc a les proximitat­s d’un bar gai al centre de la ciutat d’Oslo. L’atac va ser divendres a la nit, en plena celebració de festivitat­s vinculades al col·lectiu LGTBI.

La policia noruega encara vol determinar el mòbil de l’atac. Sospitós d’“acte terrorista”, homicidi i temptativa d’homicidi, Zaniar Matapour no vol parlar pel temor, segons el seu advocat, que els enregistra­ments en vídeo del seu interrogat­ori siguin manipulats pels investigad­ors.

Matapour haurà de ser objecte d’una observació preliminar dels experts a fi d’aclarir quin és l’estat de la seva salut mental i, en consonànci­a, la seva responsabi­litat penal. Al radar dels serveis d’informació interior noruecs (PST), encarregat­s de les operacions d’antiterror­isme des del 2015, se sospita que l’autor del crim formi part d’“una xarxa islamista extremista”.

La policia diu que treballa amb diverses teories: atemptat de motivació ideològica, el crim d’odi contra la comunitat homosexual, el gest d’un desequilib­rat o la combinació de tots aquests factors. El PST assegura que no ha detectat “intencions violentes” quan els serveis d’informació el van interrogar ara fa un mes.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain