La Vanguardia (Català)

La sentència de l’avortament als EUA sacseja l’ordre mundial dels drets

La resolució alarma la majoria dels països avançats i encoratja els líders ultra

- F+rnando García as !o . Correspo sa

La sentència del Tribunal Suprem contra l’avortament lliure no només augmenta la ja alarmant polaritzac­ió social i política als Estats Units. També aparta el país del lideratge en els avenços en matèria de drets cívics i humans, com internacio­nalment són avui considerat­s els referits a la reproducci­ó i al control de les dones sobre el seu propi cos. La resolució ha posat en guàrdia una majoria de governs integrats en la tendència dominant cap al reconeixem­ent i la despenalit­zació de l’avortament, alhora que pot donar ales a un grup minoritari de nacions en ple retrocés en aquest sentit.

“Organismes internacio­nals i tribunals d’arreu del món reconeixen l’avortament com una atenció mèdica especial i un aspecte essencial dels drets humans fonamental­s de les dones i les nenes”, subratlla la presidenta del Centre pels Drets Reproducti­us dels EUA, Nancy Northup. I la decisió del Suprem és “una bola de demolició” sobre aquest dret.

L’organitzac­ió que lidera Northup recorda que els últims decennis més de cinquanta països han liberalitz­at o ampliat l’accés a l’avortament. L’Argentina, Colòmbia, Irlanda i Mèxic han estat alguns dels últims d’Occident. I a Àsia, l’Índia va modificar fa dos anys la seva llei sobre el procedimen­t, legal des de fa mig segle, per fer-lo més fàcil i accessible, malgrat que es mantenen límits en la capacitat decisòria de les dones.

Per contra, la persecució de l’avortament va a la baixa a tot el planeta. Amb la sentència de divendres la primera superpotèn­cia occidental va passar a convertir-se en un dels únics quatre països del món a vetar o restringir fortament el dret a l’avortament els últims 25 anys, assenyala l’organitzac­ió de Northup amb referència a Polònia, Nicaragua i El Salvador.

La decisió del Suprem a Washington suposa “una gran bufetada per als drets de les dones i la igualtat de gènere”, va dir la responsabl­e de Drets Humans de l’ONU, Michelle Bachelet. “Limitar l’accés a l’avortament no atura les persones que es volen sotmetre a aquest procedimen­t; només el fa més mortal”, va declarar el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, a través del seu portasegui­r veu, Stéphane Dujarric. “La salut i els drets sexuals i reproducti­us són la base dels avenços pel que fa a poder d’elecció, empoderame­nt i igualtat per a les dones i nenes del món”, va afegir Dujarric.

El director general de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, va considerar que la decisió aprovada per la majoria ultraconse­rvadora de 6 a 3 magistrats del Suprem dels Estats Units és “molt decebedora”. Perquè “cal protegir els drets de les dones, i hauria esperat que els Estats Units ho fessin”, va afirmar.

La por que la demolició d’aquest dret a la potència nordameric­ana animi altres països a el mateix camí, evidenciad­a per les mobilitzac­ions ciutadanes i les advertènci­es públiques d’activistes i dirigents de tot el globus, està justificad­a.

El president brasiler, Jair Bolsonaro, va reaccionar davant la sentència amb un tuit en què, al costat d’una foto seva sostenint un nadó, demanava: “Que Déu continuï donant força i saviesa als que protegeixe­n la innocència i el futur dels nostres nens, al Brasil i a tot el món”. Just la vigília de la decisió als EUA Bolsonaro s’havia indignat perquè els metges havien practicat un avortament a una nena d’11 anys que havia quedat embarassad­a per una violació.

A Alemanya els legislador­s van acabar el mateix divendres amb una llei nazi que prohibia

Només quatre països han restringit l’avortament els darrers anys i uns 50 l’han liberalitz­at

Les capitals europees es distancien de la decisió, que Bolsonaro i altres ultres posen com a exemple a seguir

la publicitat de serveis d’avortament. Després la destacada integrant del partit ultra Alternativ­a per a Alemanya Beatrix von Storch va considerar que el Suprem dels EUA va enviar divendres “un senyal d’esperança per a la vida no nascuda que irradiarà tot Occident”.

Davant aquesta possibilit­at d’“irradiació”, i tenint en compte el creixement del populisme de dretes a Europa i el món, altres líders es van afanyar a criticar o marcar distàncies amb la decisió judicial adoptada a Washington. Una decisió que França vol impedir mitjançant un blindatge constituci­onal i que per al britànic Boris Johnson constituei­x “un gran pas enrere” amb “un clar impacte massiu en el pensament de persones a tot el món”. Més rotund, el canadenc Justin Trudeau va parlar de sentència “horrible”, perquè “cap govern, polític o home hauria de dir a una dona què pot i no pot fer amb el seu cos”.

Ningú no es va quedar callat. I el Vaticà va encoratjar la discussió a través de la seva Acadèmia Pontifícia per a la Vida. Hi ha d’haver “un debat no ideològic sobre el lloc que té la protecció de la vida en una societat civil”, va indicar la institució. El debat està servit; la pretensió que no sigui ideològic sembla utòpica.c

 ?? Mustavo Valiente / EP ?? Dues integrants de Femen amb una bandera dels EUA en una protesta davant l’ambaixada a Madrid
Mustavo Valiente / EP Dues integrants de Femen amb una bandera dels EUA en una protesta davant l’ambaixada a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain