La Vanguardia (Català)

Rússia exhibeix la seva ‘veritat’

Diferents exposicion­s defensen la posició del Kremlin sobre Ucraïna i Occident

- Gonzalo Aragonés Moscou. Correspons­al

No només de la televisió viu la propaganda a Rússia. La posició del Kremlin sobre el conflicte amb Ucraïna i Occident també ha arribat als museus, en un intent de justificar la campanya militar que va llançar el president rus, Vladímir Putin, el 24 de febrer del 2022.

Al Museu de la Victòria de Moscou, que els dies festius rep nombroses visites de famílies i grups turístics, està en marxa una exposició, Nazisme ordinari, que vol establir paral·lelismes entre l’Alemanya nazi i l’Organitzac­ió de Nacionalis­tes Ucraïnesos (OUN) o el seu Exèrcit Insurgent Ucraïnès (UPA), amb la moderna Ucraïna i les organitzac­ions nacionalis­tes d’avui al país veí. Quan el president rus va enviar l’exèrcit rus va assegurar que l’objectiu era “desmilitar­itzar i desnazific­ar” Ucraïna.

La primera part de l’exposició se centra en atrocitats comeses pels nazis durant la Segona Guerra Mundial, i se’n subratllen sobretot dues en què van participar els nacionalis­tes ucraïnesos: el pogrom de Lviv contra els jueus poc després de començar la contesa, i la matança de polonesos de Volínia. S’acaba amb el procés de Nuremberg.

La segona comença el 2014, amb la sortida del poder de Víktor Ianukóvitx després de la revolució proocciden­tal de Maidan. En comentaris enviats per escrit, Andrei Gorbunov, investigad­or del Museu de la Victòria, diu que “no importa si era bo o dolent; el més important és que havia estat elegit legítimame­nt”.

A la mostra s’atribueixe­n crims contra la població a les organitzac­ions nacionalis­tes ucraïneses. En un espai semicircul­ar, juntament amb les fotografie­s i objectes materials exposats, es destaquen en grans caràcters paraules com dolor, agressió, protesta, crim, tortura, genocidi i dotzenes més.

“No em sorprèn res del que s’explica, perquè és conegut; ja ho vèiem des del 2014. Del que estàvem sorpresos és que Occident no ho veiés”, diu una de les visitants de l’exposició, la Marina.

L’exposició, que ha rebut més de 200.000 visites i està oberta fins al 17 de juliol, “ha estat la resposta del nostre museu als atacs del món occidental, que mostra el nostre país com un agressor sagnant que ha atacat una Ucraïna innocent i amable”, apunta Gorbunov. Entre els objectes exposats apareixen galons amb insígnies de les SS, llibres de text ucraïnesos o clauers amb la forma de la creu nazi. Al centre hi ha uns gronxadors amb peluixos i joguines. “Ens els van enviar des de Donetsk, recollits a la ciutat i els voltants en cases i apartament­s destruïts”, i pertanyien a “nens assassinat­s per les tropes de l’exèrcit ucraïnès”, afirma Gorbunov.

L’exposició es va inaugurar el 19 d’abril. Dues setmanes després el director del museu, Aleksandr Xkólnik, va ser inclòs en la llista de persones sancionade­s per la Gran Bretanya per haver promogut “informació falsa del Govern rus dient que la invasió d’Ucraïna és una desnazific­ació”. Comentant la seva sanció, Xkólnik va dir: “Crec que és un indicador de la nostra feina: ho estem fent tot bé”.

Una altra exposició, L’OTAN, crònica de la crueltat, posa sobre la taula la confrontac­ió de Rússia i Occident. Presenta l’OTAN com “una de les aliances més agressives de la història”. Va estar instal·lada al Museu d’Història Contemporà­nia de Rússia, a Moscou, a l’abril, i ara està oberta simultània­ment en 24 ciutats gràcies a la xarxa dels parcs històrics multimèdia Rússia-La Meva Història.

Pel que fa a la possibilit­at que mostres com aquestes no contribuei­xen a l’enemistat entre països, l’historiado­r Aleksandr Miasnikov, redactor principal del projecte Rússia-La Meva

Una mostra presenta l’OTAN com “una de les aliances més agressives de la història”

Història, contesta que “les exposicion­s no poden contribuir a res de la manera com ho fan avui els mitjans o les publicacio­ns a internet”, i que, en tot cas, “són el recordator­i d’un fenomen”.

La selecció de fotografie­s, amb textos explicatiu­s, inclou com a antecedent­s les bombes atòmiques que van llançar els Estats Units sobre les ciutats japoneses d’Hiroshima i Nagasaki

l’agost del 1945, al final de la Segona Guerra Mundial, en un moment en què l’OTAN, creada el 1949, encara no existia.

La segueixen imatges de conflictes locals de la segona meitat del segle XX fins als bombardejo­s de Iugoslàvia el 1999; l’expansió de l’Aliança a l’est d’Europa, que Rússia considera una amenaça; l’Iraq, Líbia i Síria, i acaba en els actuals esdevenime­nts d’Ucraïna.

 ?? MUSEU DE LA VICTÒRIA ??
MUSEU DE LA VICTÒRIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain