La Vanguardia (Català)

Junts exigeix una negociació “real” i “amb garanties” per tornar al diàleg

JxCat respon a la invitació de Pedro Sánchez perquè tornin a la taula

- Iñaki Pardo Torregrosa Barcelona

Deixar enrere la taula de diàleg i entrar en una negociació “real” i “amb garanties”, que hi hagi un referèndum pactat i que abans d’acabar aquesta legislatur­a s’aprovi al Congrés dels Diputats una llei d’amnistia. Aquestes són les tres condicions de Junts per Catalunya per tornar a asseure’s amb el seu soci i el Govern central per abordar el conflicte català. D’aquesta manera va respondre ahir el portaveu i vicepresid­ent de la formació, Josep Rius, a la invitació de Pedro Sánchez perquè JxCat retorni a la taula, formulada en una entrevista publicada a La Vanguardia ahir dilluns.

Per part d’Esquerra, Marta Vilalta va aprofitar l’impuls que suposa el compromís expressat pel cap de l’Executiu central, que va advocar perquè hi hagi una altra reunió d’aquest espai “com més aviat millor”, per reclamar al seu soci que s’uneixi al “consens” del diàleg, que sigui “lleial” al seu pacte i que no el “debiliti” més amb les seves “crítiques des del sofà”.

Però a JxCat conceben l’actual taula com un espai “mort” i una simple “foto”, i consideren “imprescind­ible” que hi hagi “un sistema de garanties” perquè, segons va expressar Rius, “el PSOE no és de confiança”. “És un Govern que no compleix les inversions dels pressupost­os, espia i no assumeix les responsabi­litats que li pertoquen”, va afegir. “El Parlament ja ha previst aquestes garanties perquè sigui un procés de negociació real i efectiu i no només una foto. És una taula que no es reuneix, una taula de silenci i silenciado­ra perquè fa creure que el conflicte està resolt i no existeix”, va concloure el dirigent de Junts, que no va aclarir si quan parlava de garanties es referia a la figura del mediador, que va ser present en la legislatur­a anterior com a condició indispensa­ble.

Sigui com sigui, des de JxCat entenen que la invitació de Sánchez és una “rectificac­ió” al veto que atribueixe­n a Pere Aragonès per la delegació de Junts, que incloïa dirigents de l’executiva que no formaven part del Govern –Jordi Turull, Jordi Sànchez, la diputada Míriam Nogueras i el vicepresid­ent de l’Executiu català, Jordi Puigneró–. Tot i que Sànchez, ex secretari general, ja no forma part de la direcció, ara per ara el partit no ha canviat la composició.

A parer de Rius, les declaracio­ns del president del Govern central “constaten el fracàs d’aquesta taula de diàleg entre ERC i PSOE”. “No s’ha reunit i va ser un error vetar la presència de Junts: sense Junts no hi ha solució”, va afegir el portaveu, que adverteix que no faran “res per blanquejar” un fòrum que “ha fracassat i està mort”. “Si deixem la taula i entrem en un procés de negociació, hi serem”, va contraposa­r.

Els republican­s, en canvi, veuen la qüestió d’una altra manera i van fer una crida als seus companys de viatge perquè s’“aixequin del sofà on alguns estan instal·lats en la crítica inútil”. “Tornem a comminar Junts que compleixin amb el que es van comprometr­e en l’acord d’investidur­a: estar en el procés de negociació, respectar-lo, ajudar i intentar que funcioni”, va destacar Vilalta, que també va demanar a JxCat que “deixi de debilitar el projecte independen­tista” i s’afegeixi a la taula per “fer més forta” la part catalana: “Que deixin de criticar i desgastar l’independen­tisme, el Govern i el seu president, perquè no és lleial ni responsabl­e ni ajuda a guanyar”, va concloure.

Pel que fa a la Moncloa, Vilalta va apostar per “passar a la fase de concrecion­s i fets” i deixar enrere “paraules i compromiso­s bonics”, i va reclamar que la reunió entre presidents arribi “com més aviat millor” per “construir la confiança necessària i reprendre el procés negociador”.

D’altra banda, JxCat va tornar a

ERC demana al seu soci que deixi de criticar aquest fòrum “des del sofà” i que sigui “lleial” a l’acord de legislatur­a

censurar la consellera de la Presidènci­a, la republican­a Laura Vilagrà, per la reunió de la setmana passada amb el ministre Félix Bolaños a Madrid, la qual van qualificar d’“unilateral”. “Quan les reunions són de Govern, en un Govern de coalició, les posicions es fixen entre els dos socis. Aquest element no es va donar amb la consellera Vilagrà i el ministre Bolaños”, va resumir Rius. “Per Junts les relacions que no siguin tècniques continuen congelades mentre no hi hagi cap explicació i una comissió d’investigac­ió al Congrés”, va sentenciar. Sobre aquest punt, ERC va recordar que el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró (JxCat), també va mantenir una breu trobada amb la ministra Nadia Calviño.

 ?? Mariona Puig / ACN ?? Josep Rius, portaveu i vicepresid­ent de JxCat, durant la roda de premsa d’ahir
Mariona Puig / ACN Josep Rius, portaveu i vicepresid­ent de JxCat, durant la roda de premsa d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain