La Vanguardia (Català)

Profundame­nt preocupant i ‘olé’

- Sergi Pàmies

Ala manifestac­ió provida de Madrid, Santiago Abascal acusa el Govern central d’instigar “la cultura de la mort”. Els manifestan­ts incorporen un ritual pintoresc: criden visques a la vida i responen amb olés. Criminalit­zada pels antitaurin­s, l’expressió olé hauria de sobreviure a les privatitza­cions interessad­es. A RAC1, Jordi Basté sempre acaba la setmana anunciant, “olé olé”, el cap de setmana. Deu ser un homenatge a Jordi Vendrell, que havia viscut a Sevilla, estimava el flamenc i dominava l’art de, en perfecte català de Manlleu, col·locar els olés quan tocava i sense impostures de turista mamat.

La tragèdia de Melilla, ¿és cultura de la mort? En tot cas dispara la indignació tertuliana i també el deure de, a través de les cròniques periodísti­ques (bravo!), explicar la realitat al marge del cinisme oficial. El titular “Brussel·les considera profundame­nt preocupant la tragèdia de Melilla” ens recorda que Brussel·les és un ens de (super)poder que, com l’OTAN, té una identitat robòtica.

El diagnòstic “profundame­nt preocupant” es pot aplicar a gairebé tota l’actualitat. Al Marroc, les oenagés parlen de fosses comunes i víctimes enterrades sense una mínima autòpsia. A El món a RAC1, Teresa Cunillera deixa anar una de les falques més inútils de la retòrica política: “Hem de fer tots plegats una reflexió”. Fer una reflexió és l’equivalent tertulià de la comissió parlamentà­ria. L’entrevista de La Vanguardia al president Pedro Sánchez marca les anàlisis. La diversitat de les respostes, però, és devorada per la tragèdia, que desactiva la cimera de l’OTAN o els ajuts de 200 euros, cosins germans de les temeritats de l’època Zapatero.

Amb la determinac­ió i l’orgull que tant treu de polleguera els seus adversaris més rabiosos, Sánchez defensa el Govern que presideix. Recorda que hi ha una dreta econòmica amb terminals polítiques i mediàtique­s que els ataca. Només cal fer un tomb per les teles, els diaris i les ràdios per constatar que té raó. Però perquè el diagnòstic sigui complet, Sánchez hauria d’adonar-se que els errors, la improvisac­ió o el populisme també el debiliten. I això no té res a veure amb milionaris malvats corruptors de polítics i periodiste­s sinó amb les conviccion­s dels que simpatitze­n amb un govern d’esquerres i no entenen que de vegades se’ls tracti com idiotes.

Ah, i parlant d’idiotesa: s’ha estrenat First class (Netflix), un fals documental amb trobades induïdes entre aspirants a una neojet set barcelonin­a. L’escenari és una Barcelona aparentmen­t luxosa però

La tragèdia de Melilla dispara la indignació tertuliana i el talent dels correspons­als

decadent, amenaçada pel cretinisme creatiu, els deliris de grandesa, el narcisisme crònic i l’ambició de subvertir l’ascensor social de la burgesia a través de la drecera, sempre precària, de la fama televisiva. Resultat: quan acabes de veure First class, tens unes ganes irresistib­les de votar eternament Ada Colau.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain