La Vanguardia (Català)

Escriure cartes

- Remei Margarit

Ho haig de confessar, jo encara escric cartes. També utilitzo el correu electrònic i el WhatsApp, coses molt diferents. Escriure una carta vol dir una taula, una cadira, un paper i una ploma, i també cal silenci i soledat, perquè escriure una carta a algú vol dir estar una estona amb aquella persona, ja que encara que sigui un monòleg hi ha la presència conjurada de la persona a qui s’escriu. És una dimensió diferent de les noves tecnologie­s. Escriure a algú vol dir que es vol estar amb aquella persona com sigui i això té a veure amb els sentiments, no només amb les paraules, i expressar els sentiments vol dir intimitat.

La carta pot ser llarga, de fet, no cal gaire, també potser un targetó on hi caben poques paraules. El fet és el temps que s’hi dedica i la voluntat que arribi a la persona a qui s’escriu. I també hi ha l’alegria de rebre una carta, es pot llegir una i moltes vegades, per ser guardada després a la capsa dels tresors, perquè ho és, un tresor que ha conjurat la distància, sigui molta o poca, i ha transporta­t sentiments explícits o implícits entre línies.

Escriure cartes és rescatar el temps de la intimitat, que ara sembla ben perduda amb tanta tècnica. Les paraules escrites allà estan senceres, més o menys ben triades, encara que la intenció d’una carta és ser-hi com sigui, per uns moments que necessiten el seu temps. I després, la carta ja escrita s’envia i ja està. I no se sap si tindrà resposta o agradarà prou, encara que sempre implica una esperança de resposta.

També hi ha una certa generosita­t en el fet d’escriure una carta a algú, és com un regal inesperat i és també un deixar anar, sense exigències, unes paraules perquè el temps se les emporti; si tenen o no resposta potser resulta secundari encara que sempre hi ha un bri d’esperança. La tria de les paraules escrites també vol dir una cura dels propis sentiments i els de la persona a qui va dirigida.

Enfront de la immediates­a del correu electrònic i del WhatsApp, fora bo, de tant en tant, trobar el temps i les paraules per escriure una carta i situar-se en la dimensió del silenci i de la calma.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain