La Vanguardia (Català)

Por a la guerra

- Gemma Ribas Maspoch

avui comença la cimera de l’Otan i reconec que em fa por. Por perquè, des que Putin va decidir envair ucraïna, tot el planeta ha entrat en una espiral de crisi i de consciènci­a de guerra. Perquè les informacio­ns prèvies anuncien que els líders aprovaran “el desplegame­nt militar més gran des de la guerra freda” i perquè ningú sap quines conseqüènc­ies pot implicar aquesta decisió.

Ja fa uns mesos que estem veient els primers efectes del conflicte. Les notícies més tristes són sense cap dubte les que ens informen del dolor a ucraïna i de les onades de refugiats als quals no sabem oferir una vida digna. també estem veient que els preus de l’energia no paren de pujar a tot Europa, els pronòstics d’una crisi econòmica que pot ser llarga i molt severa, i previsions d’una escassetat d’aliments a l’Àfrica que pot tenir conseqüènc­ies molt greus, en forma de fam, i que amenaça d’aguditzar el

Cal demostrar més força amb “el desplegame­nt militar més gran des de la guerra freda”?

drama humà de les onades migratòrie­s.

mentre totes aquestes amenaces planegen sobre els ciutadans, el tauler internacio­nal trontolla i els jugadors mouen les seves posicions. suècia i Finlàndia demanen ingressar a l’Otan, una cosa que fa només un any era inimaginab­le i que posa en relleu que ells també tenen por. El G-7 busca sota les pedres noves maneres de pressionar rússia, la Xina juga a totes les baralles, Putin treballa nous acords i aliances, els Estats units aprofiten per reforçar el seu lideratge i la seva economia.

no voldria ser a la pell dels líders que han de prendre aquestes decisions, però de veritat cal demostrar més força a través del “desplegame­nt militar més gran des de la guerra freda”? De debò cal que l’Otan torni a classifica­r rússia com una “amenaça directa i imminent” i recuperi la política de blocs? no hi ha vies alternativ­es que ens estalviïn el riscos que podria comportar una escalada del conflicte?

Espero pel bé de tots que l’estratègia que s’aprovarà a madrid aquests propers dies respongui a un pla per aconseguir una pau a curt termini i sobretot espero que els càlculs dels líders que la impulsen no fallin. Que el moment previst per a la negociació i la pau no arribi massa tard.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain