La Vanguardia (Català)

Els Mossos crearan rutes segures a les zones de lleure

Interior xifra en un 12% les víctimes d’agressions sexuals

-

Mossos a peu, en vehicle o instal·lats en punts estàtics vetllaran per la seguretat a l’entorn de les zones de lleure i en els itineraris des d’aquests locals fins al transport públic o els aparcament­s per detectar persones vulnerable­s, oferir-los ajuda i prevenir possibles agressions sexuals. I en aquesta tasca també hi volen implicar cambrers, personal de seguretat i porters, i treballado­rs del transport, com ara els taxistes, entre d’altres.

Aquestes són algunes de les iniciative­s incloses en el pla de prevenció de les violències sexuals en entorns de lleure dels Mossos d’Esquadra que ahir van presentar el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena; la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i la portaveu dels Mossos, la inspectora Montserrat Escudé.

La Vanguardia, en l’edició del dia 27 de maig, ja va avançar aquest pla policial, de què ahir es van donar més detalls i pel qual es reforça la unitat central creada el 2020 contra els delictes sexuals. Es pretén millorar la prevenció i detecció de casos, homogenitz­ar els atestats policials, atendre més bé les víctimes, estendre els mètodes d’investigac­ió que ja aplica l’UCAS (la unitat central d’agressions sexuals) a tot el territori català, i buscar la complicita­t dels que treballen en l’àmbit del transport, els hospitals, el sector del lleure nocturn i els hotels en la protecció de possibles víctimes.

Els pròxims dies es constituir­à un gabinet de coordinaci­ó liderat pel comissari en cap i en què participar­an els alts caps dels Mossos, a imatge del gabinet de coordinaci­ó per a la lluita antiterror­ista. Amb això es vol evidenciar la rellevànci­a que es concedeix a la lluita contra les violències sexuals. “Treballem perquè les dones siguin lliures i no valentes, perquè res ni ningú restringei­xi la seva llibertat”, va emfatitzar Elena després d’admetre que, ara com ara, la por de patir una agressió porta moltes dones a fer renúncies, a deixar de practicar esport, a canviar de ruta, no anar a determinat­s llocs o no agafar el transport públic.

“És una realitat viva i dramàtica de la nostra societat i volem que es denunciï més, que les dones confiïn en els cossos de seguretat”, va apuntar el conseller, que va recordar que un 12% de catalanes han estat víctimes d’agressions sexuals i, d’aquestes, un 9% han estat violacions o intents de violació.

En aquest sentit, a més d’augmentar les patrulles a les àrees on les dades policials indiquen que hi ha casos de violència sexual, s’instal·laran oficines mòbils de denúncia en indrets de gran afluència de públic per facilitar l’atenció a possibles víctimes, i s’establiran controls i registres en els accessos i sortides dels espais de lleure per detectar autors d’agressions o intervenir substàncie­s destinades a inhibir la voluntat de possibles víctimes. “Durant el 2021 i fins al 12 de juny s’han recollit 288 casos de violència per submissió química i vulnerabil­itat química, segons el relat de la víctima”, va alertar Escudé.

Un altre dels objectius del pla és evitar la revictimit­zació de les víctimes. Per a això adaptaran els protocols policials, especialit­zaran els investigad­ors de delictes d’agressió sexual i homogenitz­aran els atestats i l’acompanyam­ent a la víctima per assegurar-li en tot moment la presència d’un lletrat a l’hora de denunciar i l’atenció mèdica i psicològic­a que necessiti. Tot plegat amb la intenció “de posar a disposició judicial els autors amb les màximes garanties d’obtenir una sentència condemnatò­ria”.

Verge va anunciar que el mes que ve presentara­n un altre abordatge de les violències masclistes que definirà els estàndards d’actuació de totes les administra­cions públiques i es reforçarà el servei d’intervenci­ó en crisi davant les violències sexuals. Inclou una campanya de conscienci­ació per promoure la seguretat en el lleure i posar el focus en els agressors i no pas en la víctima amb l’eslògan “Sense consentime­nt és violència”.c

En un any consten 288 casos de violència per submissió química, segons la portaveu de la policia catalana

 ?? Mané Espinosa ?? Els Mossos consideren que els locals de lleure són espais de captació d’agressors sexuals
Mané Espinosa Els Mossos consideren que els locals de lleure són espais de captació d’agressors sexuals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain