La Vanguardia (Català)

La contaminac­ió del medi ambient causa un 10% de les morts per càncer a Europa

- Antonio Cerrillo

La contaminac­ió del medi ambient i dels llocs de treball és darrere d’un 10% dels casos de càncer a Europa. Així ho afirma un informe de l’Agència Europea de Medi Ambient (AEMA), que ha investigat els vincles entre aquests factors i els seus efectes sobre la salut. “Cada any es perden a Europa més d’un quart de milió de vides per un càncer relacionat amb el medi ambient”, sentencia Stella Kyriakides, comajor missària comunitàri­a de Salut i Seguretat Alimentàri­a de la UE, a la presentaci­ó del document.

Globalment, el càncer ocasiona 1,3 milions de morts i gairebé 3 milions de nous pacients a l’any a tota la Unió Europea.

“Hi ha molts factors de risc de càncers que no es poden prevenir, ja que tenen a veure amb factors intrínsecs, com l’edat o factors genètics; en canvi, aquest 10% es pot prevenir”, assenyala a aquest diari Gerardo Sánchez, autor de l’informe.

El gruix d’aquestes morts té l’origen en les activitats laborals –tot i que l’exposició també es dona a la feina, la llar o l’escola...–, “seguides de l’exposició a la radiació ultraviola­da, causant del càncer de pell, el radó i la contaminac­ió de l’aire”, afegeix Sánchez.

Continua tenint una gran incidència l’amiant, mentre que els productes químics formen l’àmbit de regulació que presenta més llacunes.

Hi ha raons, a més, per pensar que l’impacte dels productes químics sobre el càncer és molt més gran del que sabem fins ara, entre altres raons perquè “la

L’informe de l’AEMA alerta sobre l’impacte de l’exposició a les substàncie­s químiques

part d’aquestes substàncie­s no han estat avaluades sobre la seva carcinogen­icitat” i “no es coneix l’efecte de la mescla de contaminan­ts al cos”, afegeix Sánchez.

La radiació ultraviola­da, per la seva part, pot ser responsabl­e de fins a un 4% de tots els casos de càncer a Europa i causant de “moltíssime­s morts”. Preocupa especialme­nt la incidència del melanoma, un càncer de pell que ha augmentat a tot Europa les últimes dècades. “No hem vist un declivi dels casos de càncer de pell de mitjana a Europa, cosa que és preocupant”.

La contaminac­ió atmosfèric­a (tant en interiors com en exteriors) està relacionad­a amb aproximada­ment un 1% dels casos de càncer a Europa, i causa al voltant d’un 2% de les morts per aquestes malalties.

L’exposició al gas radó en interiors està relacionad­a amb fins a un 2% dels casos de càncer (amb un de cada deu casos de càncer de pulmó a Europa). “Té un origen natural, però no s’estan prenent mesures preventive­s i això està ocasionant molts casos de càncer de pulmó”, destaca Gervasio Sánchez.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain