La Vanguardia (Català)

Fora complexos

- Ramon Suñé

Malgrat que ja s’esperava l’anunci que la GSMA va fer la matinada passada sobre la permanènci­a del Mobile World Congress (MWC) a Barcelona almenys fins al 2030, és una notícia excel·lent. Els organitzad­ors del congrés tecnològic no han plantejat mai la possibilit­at d’abandonar la capital catalana per la seva voluntat, i només els errors de caràcter polític de Barcelona, que per sort aquesta vegada no han aparegut, haurien allunyat aquesta gran cita anual de la que ha estat casa seva des del 2005, de la ciutat on ha adquirit unes dimensions de gegant que no somiaven quan encara es deia 3GSM i es feia a Canes.

La permanènci­a del Mobile a Barcelona dona sentit a una aposta estratègic­a com és la futura ampliació del recinte firal de l’Hospitalet, un escenari ideal per a aquest tipus de grans esdevenime­nts que tenen un encaix difícil fins i tot en moltes de les ciutats capdavante­res d’Europa. De vegades ens costa reconèixer la feina ben feta, i en el cas de la Fira de Barcelona és més que evident que no ara, sinó des de fa molt de temps, les coses s’estan fent bé, amb constància, ambició i molta discreció.

El recent aterratge de la fira audiovisua­l ISE, un altre esdevenime­nt amb voluntat de permanènci­a a Barcelona, és el millor exemple de l’efecte imant que ja està tenint el Mobile World Congress i que els pròxims anys ens pot oferir noves alegries com la que avui celebrem.

L’anunci de la pròrroga del contracte entre Barcelona i el Mobile ha arribat molt abans del que s’esperava, amb un any d’antelació. Aquesta celeritat és la prova de la màxima confiança que la GSMA i les empreses del sector de la tecnologia mòbil dipositen en aquesta ciutat. I també és la millor manera de tallar de socarel les especulaci­ons interessad­es, oportunist­es i gairebé sempre sense fonament sobre un possible èxode del MWC a Madrid. Els organitzad­ors en cap moment no s’han plantejat seriosamen­t traslladar el Mobile a la capital d’Espanya –potser sí que han posat sobre la taula, quan les circumstàn­cies aquí semblaven més adverses, les alternativ­es d’altres capitals europees– perquè no volien marxar de Barcelona. Diguem-ho clar: Madrid no ha presentat mai un projecte sòlid per al Mobile perquè no n’ha tingut mai cap. Amb la desimboltu­ra i la gosadia revestida de chulapa de les autoritats autonòmiqu­es i locals no n’hi ha prou quan no hi ha res al darrere.

De totes maneres, la pirotècnia llançada des de Madrid durant anys, i les pors provocades pels seus sorolls mediàtics, han contribuït a agreujar l’absurd complex d’inferiorit­at, de sentit fatalista de la pròpia existència, que ha fet efecte en els barcelonin­s, en la població en general i, de manera molt especial, en les seves institucio­ns polítiques i en els agents econòmics. És per això que la continuïta­t del Mobile World Congress a Barcelona i la

La continuïta­t del Mobile ofereix una gran oportunita­t per recuperar autoestima

consolidac­ió de la Mobile World Capital ofereixen una oportunita­t excel·lent per deixar enrere una part d’aquests complexos, per injectar una mica d’autoestima, per recuperar orgull de ciutat, per no conformar-se a ser poc més que un parc temàtic d’un turisme depredador d’escassa rendibilit­at social, que infla espectacul­arment les xifres de visitants però que no aporta cap valor afegit.

El desplegame­nt de la T-Mobilitat avança i es comença a estendre fins a la tercera corona metropolit­ana, tot i que encara no completame­nt. El nou pas endavant només està pensat per als viatgers de Ferrocarri­ls de la Generalita­t (FGC), la resta d’usuaris de transport públic d’aquests municipis que utilitzin Rodalies o els nombrosos serveis de bus interurbà existents en queden al marge.

Concretame­nt s’han incorporat des d’ahir un total de 17 noves estacions, entre les quals destaquen les de Sabadell, Terrassa i Rubí, grans ciutats de l’arc metropolit­à que fins ara continuave­n al marge de la T-Mobilitat. El gruix de les estacions –dotze– que passen a disposar del servei de targeta sense contacte correspone­n a la segona i tercera corones de la línia del Vallès dels FGC. Cinc més pertanyen a la línia Llobregat-Anoia: bàsicament les de Martorell, ampliant el mapa fins a Sant Esteve Sesrovires al ramal d’Igualada i fins a Olesa de Montserrat al de Manresa.

Amb la inclusió de la segona i la tercera corones metropolit­anes, l’Autoritat del Transport Metropolit­à (ATM) pretén incorporar fins a 30.000 nous usuaris de la T-Mobilitat, fins ara només disponible als 36 municipis de l’àrea metropolit­ana de Barcelona. Per facilitar la transició i tramitar noves altes s’han obert dos nous punts d’atenció als usuaris als vestíbuls de les estacions de Sabadell Plaça Major i Terrassa Rambla.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain