La Vanguardia (Català)

Barcelona es converteix en un banc de proves de mobilitat

-

Empreses del sector i centres d’investigac­ió podran fer proves pilot en l’entorn real de la ciutat David Guerrero Barcelona

Els avenços en matèria de mobilitat requereixe­n unes proves en entorn real que molt sovint són complicade­s de dur a terme per seguretat. Seria una cosa semblant a l’assaig clínic de les vacunes amb les persones que s’hi presten després d’haver superat la fase dels laboratori­s, però abans d’arribar a injectarse a milions de braços.

Barcelona vol ser aquest pacient disposat a provar la innovació en la pròpia pell per fer avançar l’ampli i puixant sector de la mobilitat urbana. Per això l’Ajuntament, la direcció general de Trànsit (DGT), el laboratori europeu EIT Urban Mobility i la Fira de Barcelona han segellat una aliança per fer de la capital catalana un banc de proves en la matèria, un lloc on es duguin a terme projectes innovadors i proves pilot concretes per a les quals encara no existeix una regulació vigent en què puguin encaixar.

Els responsabl­es de mobilitat i infraestru­ctures de l’Ajuntament seran els encarregat­s de llançar una sèrie de reptes concrets a què podran respondre amb les seves innovacion­s tant centres d’investigac­ió i universita­ts com empreses privades. Els selecciona­ts, juntament amb les administra­cions implicades, tindran a disposició l’espai públic de la ciutat per assajar els seus projectes concrets en un entorn real, per bé que delimitat i selecciona­t en funció de cada iniciativa. També disposaran d’accés a la xarxa de sensors, la informació del trànsit en temps real i les bases de dades de l’Ajuntament, cosa que suposa una gran quantitat d’informació útil per explotar per a les tecnologie­s més innovadore­s.

Barcelona s’afegirà així a un model que funciona des de fa anys en ciutats alemanyes i a Tel-Aviv, llocs escollits tant per grans multinacio­nals del sector de la mobilitat com petites start-ups amb idees encara per desenvolup­ar per les facilitats de què disposen. Ara la capital catalana aspira a tenir el paper de capital de la innovació en mobilitat del sud d’Europa. Per això té una importànci­a cabdal l’EIT Urban Mobility, organisme de la Unió Europea amb seu a la torre Glòries i que ha liderat fa poc amb la Universita­t Politècnic­a de Catalunya (UPC) la primera experiènci­a de repartimen­t de mercaderie­s amb robots autònoms als carrers d’Esplugues.

Un dels primers projectes que es durà a terme té com a protagonis­ta a la línia H12 de bus de TMB. Es tracta d’una línia que va pel camí de ser cent per cent electrific­ada i que travessa la Gran Via de punta a punta. Als nous autobusos s’hi incorporar­an uns sistemes de connectivi­tat i automatism­e amb intel·ligència artificial que pretenen incrementa­r el nivell del servei. A més de la clàssica prioritat semafòrica que ja permet la tecnologia actual, es buscaran patrons a partir dels milions de dades generades per mirar de guanyar velocitat comercial. Un altre projecte finançat per la DGT també se centrarà en una nova tecnologia cel·lular per connectar els automòbils particular­s amb els semàfors i el centre de control de trànsit.

La recàrrega de vehicles elèctrics i l’optimitzac­ió dels itineraris de les flotes de recollida de residus seran dos dels futurs reptes en què ja estan treballant els responsabl­es municipals, als quals se n’afegiran d’altres de més clàssics com la reducció de la contaminac­ió ambiental i els accidents de trànsit a la ciutat.c

La iniciativa resol els problemes per desplegar iniciative­s tan innovadore­s que no estan regulades

 ?? César Rangel ?? La línia de bus H12 és una de les primeres en les quals s’experiment­arà una nova tecnologia
César Rangel La línia de bus H12 és una de les primeres en les quals s’experiment­arà una nova tecnologia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain