La Vanguardia (Català)

El Govern català estudia mantenir els VTC actuals

El decret llei que es preveu aprovar al juliol fixa que les llicències amb cotxe assignat puguin treballar com a mínim dos anys més

-

Vicepresid­ència estima que amb la nova norma catalana la xifra de 1.455 vehicles que hi ha en servei no variarà gaire

Si el 30 de setembre la Generalita­t no ha regulat l’activitat dels VTC, a partir de llavors aquests cotxes no podran prestar servei en trajectes urbans. Ho fixa el decret Ábalos, que el ministre de Transports anterior va impulsar el 2018 per aconseguir un alto el foc en la guerra que el sector del taxi havia emprès contra els vehicles de lloguer amb conductor, que consideren intrusos. Són quatre anys d’una moratòria, que està a punt de vèncer, pensada perquè els titulars d’aquestes llicències poguessin recuperar la inversió feta. Una vegada completada, les comunitats autònomes seran les competents per decidir si continuen i amb quines condicions.

El Govern català prova d’evitar arribar a la data límit sense norma pròpia, cosa que comportari­a l’eliminació de la majoria dels VTC. I per això ultima una regulació que vol aprovar al juliol i que, en essència, manté la situació actual dos anys més prorrogabl­es a dos més. En certa manera és una altra fugida endavant motivada pels dubtes legals que hi ha sobre la qüestió i per por que faltin cotxes en plena reactivaci­ó econòmica.

El text, que la conselleri­a de la Vicepresid­ència, responsabl­e de les polítiques de transport, té pràcticame­nt tancat, es preveu tramitar com a decret llei, segons han explicat fonts d’aquest departamen­t. Passat agost, el Parlament l’haurà de convalidar, de manera que caldrà negociar amb els grups. S’ha triat aquesta via, i no una llei, perquè hi ha qüestions clau que queden pendents del pronunciam­ent de la justícia europea. Són la limitació del nombre de VTC mitjançant ràtios respecte al taxi i l’obligació de contractar els serveis amb un temps d’antelació.

La regulació prevista pel Govern català fixa que només puguin treballar els titulars de llicències de VTC que tinguin vehicle assignat. A Catalunya la xifra ha anat variant els últims temps entre 2.500 i 3.000, sobre un total de 4.000 autoritzac­ions. Però, segons l’última dada del registre estatal creat al febrer, hi havia 1.455 cotxes actius, dels quals més o menys la meitat correspone­n a plataforme­s –els “enemics” del taxi–, i l’altra meitat, als serveis tradiciona­ls d’empreses, hotels o semblants.

Al departamen­t que dirigeix Jordi Puigneró no esperen que aquesta quantitat de l’entorn de 1.500 VTC, que consideren raonable en el context actual, creixi gaire. Creuen que els que fins ara no han prestat servei perquè no els resultava rendible difícilmen­t en prestaran ara. De totes maneres, el que pot passar és una incògnita, ja que l’activitat de transport, molt minvada per la pandèmia, s’està recuperant a gran velocitat.

Aspectes ja inclosos a la regulació catalana actual, com l’obligació de contractar el servei amb 15 minuts d’antelació o la prohibició de captar viatgers al carrer, es mantenen al nou text. I s’hi introdueix­en noves condicions, que a Vicepresid­ència creuen que evitaran que hi hagi més VTC, com ara que els xofers hagin de tenir el carnet amb un any d’antiguitat o que l’asseguranç­a obligatòri­a sigui equiparabl­e amb la dels taxis, que té més cobertura i el cost és molt més alt. La Generalita­t té previst crear una nova autoritzac­ió perquè aquests vehicles puguin prestar serveis urbans, i els ens locals seran els encarregat­s d’atorgar les llicències i fixar altres requisits, com els horaris i els descansos, així com el control.c

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? Un vehicle de lloguer amb conductor al centre de Barcelona
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU Un vehicle de lloguer amb conductor al centre de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain