La Vanguardia (Català)

El sector audiovisua­l es va recuperar el 2021 del sotrac de la pandèmia

L’informe anual del CAC també recull una millora del mercat publicitar­i

- SN Puig

“El sector audiovisua­l s’ha recuperat el 2021 de les conseqüènc­ies negatives que va suposar la pandèmia durant el 2020”, va afirmar ahir la vicepresid­enta del Consell Audiovisua­l de Catalunya (CAC), Rosa M. Molló, en la presentaci­ó de l’informe L’audiovisua­l a Catalunya 2021 a la seu del Col·legi de Periodiste­s de Catalunya. Una presentaci­ó que, a més, va servir per donar peu a una conversa entre el president del CAC, Xevi Xirgo, i el periodista i presentado­r de ràdio i televisió Josep Cuní, que aquest divendres posa punt final a 50 anys de trajectòri­a profession­al.

Molló va presentar la foto fixa amb les dades més rellevants: “El 2021 a Catalunya hi havia més de 3.609 empreses dedicades al sector audiovisua­l, que juntes van sumar una facturació de 6.703 milions d’euros i van ocupar de manera directa 31.000 persones”. A l’informe també es recull que durant el 2021, la inversió del mercat publicitar­i a Catalunya va ser de 1.372 milions d’euros, un 13,3% més que l’any anterior. Aquest volum d’inversió gairebé s’equipara al del 2019,després del sotrac del 2020, en què va caure un 15,2% a causa de la covid.

Més dades que es desprenen de l’informe són que els hàbits de les generacion­s més joves, com els dels millennial­s i de la generació Z, són els que marquen tendència en el consum audiovisua­l o que el mapa de les plataforme­s també s’està diversific­ant entre les de pagament, les gratuïtes i les mixtes.

Molló va acabar la intervenci­ó plantejant quatre reptes per al futur del sector: en l’àmbit legislatiu, l’adaptació del marc legal i de la regulació al panorama audiovisua­l; en l’àmbit profession­al, reforçar els profession­als de la comunicaci­ó per lluitar contra la desinforma­ció; en l’àmbit social, empoderar la ciutadania i fomentar l’alfabetitz­ació mediàtica i digital; i també implementa­r polítiques públiques per enfortir el sector audiovisua­l.

Després d’aquesta radiografi­a, Xevi Xirgo i Josep Cuní van mantenir una conversa quan falten quatre dies perquè s’acabi Aquí, amb Josep Cuní a la cadena Ser i després de mig segle a primera línia informativ­a. Cuní no va voler avançar què farà a partir d’ara. Només que deixarà de llevar-se a les quatre o les cinc de la matinada –“com he fet 42 anys de la meva vida profession­al”– i dedicar-se “a una sèrie de projectes profession­als que en principi no passen per la narració de fets quotidians”.

Sobre com ha evoluciona­t la professió, Cuní va destacar la diferència “abismal” en l’àmbit tecnològic, “que és positiu però que també és veritat que s’ha perdut algun llençol”. Per exemple, “els qui ens vam formar amb teletips, després sempre agafàvem un telèfon per contrastar la notícia; això ha desaparegu­t des que treballem amb ordinador”.

El periodista reconeix: “Tots els canvis al món audiovisua­l són positius, però demanaria que, tot i acceptar-los, tinguéssim una mirada crítica, no per desconfian­ça sinó per obligació”. També va lamentar que sovint es confon “la naturalita­t i l’espontaneï­tat” amb “la frivolitat”. Si el periodisme ha de servir perquè la gent es formi una opinió, “és evident que s’ha de poder elaborar a partir d’una informació acurada i rigorosa”.c

Cuní: “Hem d’acceptar els canvis però amb mirada crítica, no per desconfian­ça sinó per obligació”

 ?? Àlex Garcia ?? Xevi Xirgo i Josep Cuní van mantenir una conversa arran de la presentaci­ó de l’informe L’audiovisua­l a Catalunya 2021
Àlex Garcia Xevi Xirgo i Josep Cuní van mantenir una conversa arran de la presentaci­ó de l’informe L’audiovisua­l a Catalunya 2021

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain