La Vanguardia (Català)

I si t’enamoressi­s d’un neonazi?

- Francesc Puig

T’hauries de fixar en el que és bo i no en el que és una merda”, planteja una jove enamorada a la seva nova parella mentre es comencen a conèixer i compartir la visió de cadascú sobre la vida. És només el principi d’una relació que ho tindrà complicat per evoluciona­r. Sobretot després que ella descobreix­i els flirtejos d’ell amb l’extrema dreta. “I si t’enamoressi­s d’un neonazi?”, és la pregunta sobre la qual gravita Todo lo que amas, la última joia noruega que avui arriba a Filmin.

La sèrie té darrere un potent equip creatiu: ha estat creada i escrita per Marie Hafting (Young & promising) i dirigida per Stian Kristianse­n (Home ground). Els protagonis­tes són la Sara i en Jonas, que s’enamoren després de retrobar-se casualment al metro al cap d’anys. Semblen fets l’un per a l’altre i la relació arrenca de manera idíl·lica. Però en Jonas es troba en un moment delicat de la vida: se sent seduït per grups d’extrema dreta a través de fòrums en línia.

Quan la Sara descobreix les seves conviccion­s polítiques, la relació entra en un atzucac. Els debats interns de cada un per gestionar el que sent el cor i el que pensa el cap els portaran a fer intents per tornar-se a acostar. No farem espòilers: només cal afegir que la bellesa de la banda sonora ens ajudarà a empatitzar pel camí que transiten els dos protagonis­tes. I aquest és un dels grans encerts de la sèrie. Especialme­nt amb el punt de vista d’en Jonas, una cosa a què no estem acostumats.

Al marge de la història d’amor i de la humanitat dels seus protagonis­tes (elements que la diferencie­n d’altres drames polítics) és evident que Todo lo que amas és un avís per a navegants. La creadora de la sèrie ha reconegut que els atacs terroriste­s que ha patit Noruega els últims anys per part de l’extrema dreta els van impulsar a rodar aquesta història. Van voler investigar per què tants nois joves blancs s’estan radicalitz­ant i van descobrir que existeixen uns fòrums extremiste­s internacio­nals en què molts joves s’uneixen per estendre el que ells anomenen la “guerra racial” a fi d’assegurar la “supremacia blanca”.

Tot i això, la sèrie no utilitza un to moralitzad­or sinó que mira d’entendre aquest procés de radicalitz­ació. I d’alguna manera ho aconseguei­x quan, després que la Sara descobreix­i la doble vida d’en Jonas, decideix apartarse’n. Així, la sèrie aborda què se sent quan no encaixes a la societat i com de perillós pot arribar a ser que alguns joves se sentin rebutjats.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain