La Vanguardia (Català)

Vigo multarà amb 750 euros per orinar al mar, però no explica com farà el control

-

Ràdio Vigo publicava al seu web el 14 de juny una notícia sobre la normativa municipal que preveu multes de fins a 750 euros per als que orinin als seus sorrals. L’advertènci­a que la ciutat més poblada de Galícia, que té com a alcalde Abel Caballero, comença a sancionar els banyistes que siguin descoberts fent les seves necessitat­s fisiològiq­ues al mar o a la sorra ha causat un gran enrenou, a més de tota mena de bromes i comentaris. De fet, ha desencaden­at un debat públic que aquests dies ha traspassat les fronteres. Ha arribat a Londres, París i Portugal a través dels seus diaris: han recollit la notícia The Times o el francès Le Parisien.

El rotatiu francès, per exemple, titulava “Espagne: faire pipi dans la mer peut coûter jusqu’à 750 euros d’amende à Vigo (Espanya: fer pipí al mar pot costar fins a 750 euros de multa a Vigo”); i The Times: “Spanish city of Vigo introduces £645 fine for urinating in the sea” (La ciutat espanyola de Vigo introdueix una multa de 645 lliures per orinar al mar).

L’ordenança local considera que pixar a la platja és un falta de tipus lleu i, com a alternativ­a, ofereix serveis públics repartits als arenys que disposen de bandera blava, amb l’objectiu que els banyistes els facin servir. Entre les preguntes més compartide­s hi ha la de com i qui identifica­rà el que orini a l’aigua. “Encara no se sap”, diuen diaris lusitans. Els portugueso­s sí que adverteixe­n de les conseqüènc­ies que tindran els seus ciutadans si fan pipí a les

La notícia genera un debat més enllà d’Espanya després de sortir en diaris britànics, de França i de Portugal

platges de Vigo, com la de Samil, un dels sorrals més triats pels visitants del nord de Portugal.

Altres infraccion­s de caràcter lleu que preveu la mateixa normativa són per no dipositar els residus als contenidor­s o per fer-ho directamen­t a la sorra o al mar, com ara burilles, restes de menjar o de fruita seca. Tampoc es poden abandonar restes de la pesca, com esquers, hams i altres aparells, estar-se o banyar-se a les zones delimitade­s per a l’entrada i la sortida de les embarcacio­ns o utilitzar de manera indeguda l’aigua de les dutxes, rentapeus o lavabos públics, així com rentar-se al mar utilitzant sabons, segons recordava ahir La Voz de Galicia.

En tot cas, hi ha altres incomplime­nts que són més greus que orinar al mar i que estan sancionats amb multes de fins a 1.500 euros. Per exemple, abandonar a l’areny qualsevol tipus d’article voluminós –com ara neveres, cadires o para-sols–, banyar-se amb la bandera vermella hissada, acampar, fer servir graelles, bombones de gas o qualsevol altre líquid inflamable o encendre fogueres.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain