La Vanguardia (Català)

Argimon demana que la gent gran recuperi la mascareta als espais interiors

Tot i que la majoria de contagis són lleus, preocupa la pressió sobre els hospitals

-

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, es va declarar ahir “preocupat” per l’augment de la covid les últimes setmanes i com això pot afectar l’atenció mèdica –sobretot l’hospitalàr­ia– durant l’estiu, a causa de les vacances dels sanitaris. Aquesta doble situació va fer que el conseller de Salut demanés que les persones grans i les vulnerable­s recuperin l’ús de la mascareta en llocs tancats o mal ventilats.

En aquest sentit, va expressar inquietud per l’augment de pacients ingressats en ucis per covid, que han passat de 26 a 46 en tres setmanes, així com per la pujada de la xifra d’hospitalit­zacions de pacients amb covid. Tot i que molts d’aquests pacients en planta no estan ingressats a causa de la covid sinó d’altres patologies, el fet que tinguin el coronaviru­s obliga a aïllar-los d’altres malalts i dificulta la gestió dels centres.

Argimon va informar que les variants BA.4 i BA.5 d’òmicron ja represente­n un 60% dels contagis a Catalunya i que segurament arribaran a gairebé el 100% d’aquí poques setmanes. Tot i que totes dues són més transmissi­bles que les variants anteriors, en principi no semblen més greus. El conseller també va explicar que un 50% dels contagis de virus respirator­is que es produeixen actualque ment a Catalunya correspone­n a la covid, i per tant és molt probable que les persones que tenen símptomes lleus com per exemple mal de cap i cansament estiguin infectats.

Per aquesta raó, Argimon va demanar que les persones amb símptomes lleus no vagin als ambulatori­s, sinó que prenguin fàrmacs antitèrmic­s i es quedin a casa. “Moltes persones estan donant positiu aquests dies”, va confirmar ahir Roger Paredes, cap del servei de malalties infecciose­s a l’hospital de Can Ruti, a Badalona. “La majoria dels quadres són lleus. Però tenim molts contagis entre metges i infermeres i els pròxims dies seran complicats pel que fa a la pressió hospitalàr­ia”.

Segons Paredes, entre els símptomes més habituals causats per les variants actuals del coronaviru­s destaquen la congestió nasal, el mal quan s’empassa i, de vegades, mal d’orella. Al contrari, “en aquest moment estem veient molt pocs casos d’anòsmia”.

Aquestes observacio­ns coincideix­en amb la publicació d’un estudi a la revista JAMA que confirma que l’òmicron comporta un risc més baix de pèrdua d’olfacte que les variant anteriors del coronaviru­s.

L’estudi, que ha analitzat 6.053 casos de covid lleu registrats en majors de 18 anys de Rio de Janeiro entre març del 2020 i març del 2022, ha constatat

El risc de pèrdua d’olfacte per la covid és més baix amb la variant òmicron que amb les anteriors

un 6% de les persones contagiade­s amb òmicron pateixen pèrdua parcial o total d’olfacte. Aquest percentatg­e és inferior al 53% registrat amb la variant original de Wuhan o al 42% de la variant delta, que va ser dominant la segona meitat del 2021.

Les dades del Brasil indiquen que el temps mitjà que triga a aparèixer l’anòsmia amb la variant òmicron s’ha reduït a 3,6 dies des de l’inici de símptomes. Amb la variant original del coronaviru­s era de 7,5 dies, més del doble.

Aquestes dades es refereixen a la primera variant d’òmicron, la BA.1, que va ser majoritàri­a a l’hivern. Tot i que el percentatg­e de persones amb anòsmia va ser baix, el nombre total hauria pogut situar-se entorn del mig milió a Espanya només l’hivern passat, quan es van registrar gairebé sis milions de contagis en tres mesos. Cap estudi no ha analitzat encara el risc de desenvolup­ar anòsmia amb les variants BA.4 i BA.5 que circulen ara a Espanya.c

 ?? Blanca Blay / AfN ?? El conseller de Salut, Josep Maria Argimon
Blanca Blay / AfN El conseller de Salut, Josep Maria Argimon

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain