La Vanguardia (Català)

Salvem la sanitat pública

- Roser Fernández Directora general de La Unió, Associació d’Entitats Sanitàries i Socials

Hi ha dos grans amenaces per a la sanitat pública. Primer, el finançamen­t: si els fons covid que l’Estat va transferir a les autonomies no es consoliden als pressupost­os hi hauran més retallades. Segon, la manca de profession­als assistenci­als que ja afecta la capacitat de resposta del sistema per una inadequada planificac­ió de places, criteris d’accés i condicions laborals no competitiv­es.

Mirem què passa, escoltem la gent. La manca de recursos, econòmics i profession­als està afectant l’accés a la sanitat pública amb llistes d’espera inacceptab­les i amb problemes de salut no diagnostic­ats a temps, està començant a afectar la qualitat de l’atenció i la capacitat de resposta del sistema a la cronicitat, els problemes de salut mental. I s’estan generant més desigualta­ts que mai perquè els que poden i volen tenen l’alternativ­a a anar a la sanitat privada, la que es paga.

I el Govern de l’Estat, en comptes de centrar-se en això i a recuperar la confiança amb la sanitat pública, diu que salvarà la humanitat de la privatitza­ció de la sanitat amb el projecte de llei pel qual es modifiquen diverses normes per consolidar l’equitat, la universali­tat i la cohesió del Sistema Nacional de Salut (SNS), que pretén excloure de la sanitat pública els centres que no són de gestió directa o que no són entitats del seu sector públic.

Des de la falsa i intenciona­da premissa que concertar és privatitza­r hi ha una clara voluntat de recentrali­tzació i invasió competenci­al. Intenciona­litat, i també desequitat, perquè el projecte de llei, en canvi, no reverteix el privilegi dels funcionari­s de l’Estat sota el règim de MUFACE, MUGJU i ISFAS d’accedir des de la cobertura pública a les assegurado­res privades. Concertar no és privatitza­r. Privatitza­r és pagar per ser atès. Concertar és sumar a la xarxa de serveis públics centres que, complint amb les condicions requerides, aporten infraestru­ctures, equipament­s i coneixemen­t.

Catalunya és la comunitat autònoma on més afectació té aquest projecte de llei perquè des dels inicis, fa més d’un segle, disposa d’una xarxa de provisió de serveis públics de salut estable on la concertaci­ó representa més d’un 65%, amb entitats del sector públic, el món local, fundacions, ordes religioses, entitats d’autogestió profession­al, mutualitat­s, entre d’altres, que ofereixen una xarxa de proximitat que genera equilibri territoria­l (Fundació Althaia a Manresa, Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla de Tarragona, Fundació Sanitària de Mollet...), una xarxa de centres d’excel·lència accessible per a tothom (Orde de Sant Joan de Déu, Fundació Puigvert, Fundació Institut Guttmann...) i una xarxa sociosanit­ària i de salut mental pràcticame­nt concertada en la totalitat. Volem limitar l’accés a aquesta xarxa a la ciutadania

L’accés a la concertada es pot veure limitat amb el projecte de llei del Govern central

que ara hi accedeix gratuïtame­nt amb la targeta sanitària? No perdem la nostra identitat històrica en allò que ja tenim, que funciona i que la ciutadania aprecia. No té cap sentit destinar recursos que no tenim a crear una oferta paral·lela d’instal·lacions i serveis de titularita­t pública.

No posar els recursos suficients, i no liderar els canvis necessaris per avançar-se a les necessitat­s de les persones sí que és privatitza­r. Expliquem bé què vol dir tot això, donem dades de resultats, que és la clau de la confiança ciutadana en l’ús dels recursos públics. Aquest hauria de ser el compromís de totes les entitats que proveeixen serveis a l’SNS, de gestió directa i indirecta, i hauria de ser la base per sustentar els debats polítics i les decisions de govern.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain