La Vanguardia (Català)

El cicle Òh!pera cerca nous talents i nous públics

El Liceu acull un projecte de quatre òperes de petit format

-

Els dos principals objectius del projecte Òh!pera. Microòpere­s de nova creació són visibilitz­ar el talent operístic que hi ha a Barcelona i, alhora, crear nous públics. Ahir es va presentar finalment una iniciativa en què s’han involucrat les administra­cions, el Gran Teatre del Liceu i diverses entitats i empreses privades i que el director artístic del coliseu líric, Víctor Garcia de Gomar, va resumir a la presentaci­ó com “una nova porta d’accés a l’òpera”. Va ser una opinió que va rubricar Àlex Ollé, artista resident del Liceu i que s’encarrega de la direcció artística del projecte, quan va afirmar que es tracta de “donar oportunita­ts i, alhora, generar un nou planter de creadors que també atregui nous públics a l’òpera”.

De moment són quatre les propostes que es podran veure i escoltar simultània­ment en diferents espais del Liceu (Sala dels Miralls, Teatrí del Conservato­ri i Foyer) els dies 9 i 10 de juliol. Les obres que donaran vida a aquesta nova iniciativa toquen diferents temàtiques, malgrat que dues se centren en la revisió de personatge­s clàssics: Eurídice, a Shadow. Eurydice says, i Mélisande, a L’ocell redemptor. Per la seva part, The Fox sisters

gravita entorn d’una sessió d’espiritism­e, mentre que la trobada d’uns futurs nòvios i l’aparició de l’exnòvio d’ella és l’eix temàtic d’Entre los árboles.

Garcia de Gomar va explicar que, de fet, aquest projecte té diverses fases. La inicial és la realitzaci­ó d’aquestes quatre peces d’entre 20 i 25 minuts, i a continuaci­ó veure com han funcionat, quines han tingut més èxit i quins equips creatius –format per compositor, lletrista, director escènic i estudiants d’escoles de disseny de la ciutat– han funcionat millor per anar més enllà i fer una segona òpera de 60 minuts i finalment una tercera òpera, “generosa”, de 90 o 120 minuts i que s’estrenaria a la sala principal.

Les caracterís­tiques comunes de les peces que donen vida a Òh!pera és que cadascuna tingui com a màxim sis músics, entre cantants i instrument­istes. Els equips creatius de les diferents microòpere­s són el compositor José Río-Pareja i el director d’escena Nao Albet (Entre los árboles), el compositor Fabià Santcovsky i el director escènic Marc Chornet (L’ocell redemptor), el compositor Marc Migó i la directora escènica Sílvia Delagneau (The Fox sisters) i, finalment, la compositor­a Núria Giménez-Comas i la directora escènica Alícia Serrat (Shadow. Eurydice says). Així mateix, en l’elaboració de les peces hi han participat estudiants de diferents centres d’art i disseny de la ciutat, sota selecció del Disseny Hub Barcelona: Escola Massana, Elisava, EINA, BAU i LCI Escola de Disseny i Arts Visuals.

El substrat de fons d’aquesta idea i de la seva materialit­zació el va definir Àlex Ollé des d’una òptica personal. “Aquest projecte em recorda els meus inicis muntant les primeres obres amb La Fura del Baus. No teníem por i ens agradava el risc. Si donem a aquesta iniciativa l’ímpetu de la Barcelona dels vuitanta és com si el donéssim a la Barcelona del futur”. I va concloure: “Òh!pera és un projecte per donar oportunita­ts, i això és una cosa cada vegada més difícil. És una gran oportunita­t per a aquests joves de treballar amb profession­als, i sobretot en l’òpera, que és l’espectacle total”. A això últim es va afegir Garcia de Gomar, que va dir que aquesta iniciativa “facilita als joves l’aprenentat­ge en un entorn real”.c

Cinc escoles d’art i disseny de Barcelona col·laboren en l’escenograf­ia i la imatge de les obres

 ?? LV ?? Una imatge de la presentaci­ó ahir d’Òh!pera amb tots els que l’han fet possible
LV Una imatge de la presentaci­ó ahir d’Òh!pera amb tots els que l’han fet possible

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain