La Vanguardia (Català)

El Festival Castell de Peralada es deixa seduir per ‘The fairy queen’

La nova producció d’òpera celebra la normalitat del certamen

- MARIA VIDAL TRILLA

L’entorn de somni del Castell de Peralada, amb els seus jardins, es prolongarà fins a l’escenari de l’auditori en l’estrena de The fairy queen, de Henry Purcell, la nova producció operística del festival empordanès. Sota direcció d’escena de Joan Anton Rechi i musical de Dani Espasa i amb el contrateno­r Xavier Sabata en el paper de fada, el públic es podrà submergir en aquesta semiòpera barroca, de cinc actes i una seixantena de peces, el divendres 22 de juliol (22 h). En aquesta representa­ció hi participar­an les sopranos Ana Quintans i Judith van Wanroij i els tenors Mark Milhofer i Thomas Walker. Xavi Martínez i Mar Gómez ballaran una coreografi­a ideada per l’última, mentre que el baix Nicolas Brooymans i el cor Ensemble O Vos Omnes, dirigit per Xavier Pastrana, també pujaran a l’escenari.

Tot i això, es tracta d’una reinterpre­tació molt especial, en què Rechi ha homenatjat el retorn a la normalitat del mateix certamen, que ha viscut els dos últims anys entre cancel·lacions i limitacion­s d’aforament. “Hi ha personatge­s d’òpera perduts esperant que tornin les nits màgiques d’estiu”, deia ahir Rechi a la presentaci­ó. “És la nostra manera de celebrar l’estiu”, va certificar Oriol Aguilà, director artístic del festival. Així, al·ludint a la versió original, composta del text d’El somni d’una nit d’estiu, aquesta The fairy queen també tindrà elements de la comèdia shakespear­iana per abordar el retrobamen­t entre actors i espectador­s al Festival Castell de Peralada. “Si fas The fairy queen sola no entens moltes de les coses que hi passen; sempre has de buscar un punt per fer-la més entenedora. Vaig intentar agafar això com una excusa i deixar volar la imaginació”, va explicar el director d’escena. A més a més, “el teatre isabelí crea un univers màgic de coses que ens interessav­en”, va declarar.

D’altra banda, Dani Espasa es va mostrar entusiasma­t, ja que és la primera vegada que dirigeix aquesta peça, “una de les obres mestres del barroc”, sense obviar-ne la complexita­t. “L’orquestra creix des d’un instrument fins a vint. És molt acolorida”, va indicar. “Hi ha àrees molt íntimes, d’altres amb duos i trios i moments en què el cor és protagonis­ta”, va afegir el director musical.

El contrateno­r Xavier Sabata, que encarnarà The fairy queen unificat en un sol personatge, va enaltir la figura de Purcell. “La seva música està connectada a una vitalitat i una manera de viure que en aquests moments és bonic reivindica­r”. Una explosió que va en concordanç­a amb el disseny de vestuari de l’obra, a càrrec de Gabriela Salaberri. “Té tots els ingredient­s perquè agradi molt”, va pronostica­r Sabata.c

Rechi i Espasa s’uneixen en l’obra barroca de Purcell amb text de Shakespear­e perquè “tornin les nits màgiques d’estiu”

 ?? ?? El director d’escena Joan Anton Rechi, el contrateno­r Xavier Sabata i el director musical Dani Espasa
El director d’escena Joan Anton Rechi, el contrateno­r Xavier Sabata i el director musical Dani Espasa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain