La Vanguardia (Català)

La Rambla es converteix aquest cap de setmana en una Vila del Llibre

L’esdevenime­nt vol reivindica­r el passat literari i cultural del cor de Barcelona

- Francesc Bombí-Vilaseca

Pocs espais hi ha a Barcelona tan literaris com la Rambla i, tot i així, de vegades la literatura sembla absent del dia a dia del passeig. De les fins a dotze llibreries que hi havia hagut amb prou feines en queden dues, la musical Beethoven i la centenària Pompeia. La Xarxa de Viles del Llibre i els Amics de la Rambla s’han conjurat per revertir temporalme­nt la situació convertint el passeig barceloní en una Vila del Llibre aquest cap de setmana amb tota una sèrie d’actes, tallers i exposicion­s, sense oblidar un mercat editorial i de vell a la rambla de Santa Mònica.

El president d’Amics de la Rambla, Fermín Villar, va explicar ahir que feia anys que pensaven a organitzar un esdevenime­nt així, perquè “el substrat cultural i històric de la Rambla de vegades costa que surti a la superfície”, i l’esdevenime­nt servirà per donar a conèixer espais emblemàtic­s però desconegut­s com el passatge Bacardí, que es transforma­rà en un espai de memòria amb el record de llibreries emblemàtiq­ues, una exposició fotogràfic­a de retrats de Xulio Ricardo Trigo i la instal·lació d’un escenari poètic dedicat a Eduardo Mazo, el Poeta de la Rambla.

A més, la literatura es farà present en altres espais com el Museu de Cera, el Museu Marítim, el Palau Güell i fins i tot el Tablao Flamenco Cordobés.

Pel director de la Xarxa de Viles del Llibre, Enric Bono, “els barcelonin­s ens mereixem tornar a la Rambla, perquè sempre hi hem tingut una connexió emocional molt forta”, i per aquest motiu han volgut dissenyar un programa d’activitats concentrat, que permeti gaudirne i alhora que “pugui créixer orgànicame­nt”.

Actes de tota mena que inclouen homenatges a Joaquim Carbó –que protagonit­zarà la taula inaugural– o a Manuel Vázquez Montalbán i Domingo Villar –amb connexió gallega per apadrinar Pontedeume com a futura Vila do Libro a Galícia–, recitals de poesia –Esteve Plantada o Javier Cuho–, quatre rutes literàries, diverses activitats familiars –amb poesia, contaconte­s o una gimcana–, o converses sobre llibres –amb autors com Alfred Bosch, Jordi Basté i Marc Artigau, Marta Carnicero, Laura Anguera, Magí Camps o Clara Queraltó–. Però també hi haurà tallers tant de manualitat­s com de creació literària –a l’espai El Ribot, l’antic taller de creació del Museu de Cera–. Tot plegat, com ha insistit Bono, per “demostrar que la Rambla pot tornar a ser un passeig literari”.c

Al passatge Bacardí s’instal·larà un escenari en homenatge a Eduardo Mazo, el Poeta de la Rambla

 ?? ?? Fermín Villar i Enric Bono ahir en un balcó de la Rambla de Barcelona
Fermín Villar i Enric Bono ahir en un balcó de la Rambla de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain