La Vanguardia (Català)

Escrivá acosta posicions amb els autònoms per tancar un acord

Amplia a 15 els trams de cotització i rebaixa 15 euros als que guanyen menys

- Pilar Blázquez

El Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions va accelerar ahir el pas a la recerca de l’acord amb els agents socials per tancar la reforma del sistema de cotització dels treballado­rs autònoms.

José Luis Escrivá va presentar una proposta amb què sembla que ha cobert les demandes dels representa­nts dels treballado­rs autònoms, que al llarg de la jornada d’ahir van ratificar la seva satisfacci­ó, tot i que a última hora d’ahir la negociació encara estava “pendent d’ajustos menors i serrells”.

L’última proposta del Govern central compleix amb la demanda d’organitzac­ions com l’UPTA i la UTAE, que reclamaven una reducció de quotes més gran per als treballado­rs autònoms amb rendiments més baixos, però també amplia els trams a la part alta de la taula de rendiments per incrementa­r la progressiv­itat dels que tenen més ingressos, com havia reclamat l’ATA, l’organitzac­ió de treballado­rs autònoms que forma part de la CEOE i que més objeccions ha posat al llarg de la negociació.

Amb la proposta coneguda ahir, la taula de cotització quedarà dividida en 15 trams; arrencarà en rendiments inferiors als 670 euros, fins als superiors als 6.000 euros i quotes mensuals d’entre 230 euros i 590 euros. Suposa una rebaixa de 15 euros al tram més baix i un increment de 25 al més alt. “La proposta compleix amb les expectativ­es que teníem des de l’UPTA de cara a rebaixar la contribuci­ó de les rendes més baixes”, va assegurar ahir el president d’aquesta organitzac­ió, Eduardo Abad. Segons els càlculs facilitats per l’UPTA, amb l’última proposta del mivertir nisteri els autònoms amb menys renda en serien els més beneficiat­s, ja que els que tinguin uns rendiments inferiors als 670 euros obtindrien un estalvi de 767 euros l’any en les cotitzacio­ns.

Per al tram de rendiments entre 670 i 900 euros, l’estalvi en quotes seria de 527 euros. Els autònoms amb uns ingressos que no arribin al salari mínim interprofe­ssional estalviara­n 287 euros en quotes l’any respecte a la proposta anterior. Una mica més ajustat queda l’estalvi (47 euros) per als que tinguin uns rendiments que estiguin al tram d’entre 1.025 i 1.300 euros. Mentre que els que estiguin en el tram d’entre 1.300 i 1.700 euros no veuran cap modificaci­ó respecte a la situació actual i continuara­n abonant 294 euros mensuals. “Acceptem aquesta proposta si és d’execució l’any 2023”, va adahir Eduardo Abad, per a qui la clau de l’entrada en vigor de la proposta requereix que els autònoms amb menys rendiments es puguin beneficiar com més aviat millor dels canvis i aquells amb més ingressos tinguin temps per anar ajustant les cotitzacio­ns.

Aquesta evolució dels trams al llarg dels propers anys és l’última variable que volen aclarir des de l’ATA. El president d’aquesta organitzac­ió, Lorenzo Amor, va reconèixer ahir en el marc de l’obertura del Curs d’Estiu de l’ATA que “l’acord és més a prop que mai”. Però abans de donar-hi el sí definitiu vol estudiar els detalls de l’esquema de l’evolució d’aquestes quotes i la progressiv­itat fins a l’any 2025. L’ATA ha aconseguit que la posada en marxa progressiv­a dels trams es faci en tres anys i no en nou com preveia la primera proposta, i el Govern central sembla que ho ha acceptat sense problemes, però Amor considera que l’acord és de prou calat com per dedicar-hi 24 hores d’estudi. El president de l’ATA també es vol assegurar que els ingressos per tenir en compte per calcular les quotes siguin “únicament els rendiments de l’activitat econòmica de l’autònom”.

La negociació entra en temps de descompte, ja que el Govern espanyol ha de presentar l’acord a Brussel·les abans de l’1 de juliol.●

L’UPTA reclama que el nou sistema de cotització s’apliqui des del gener del 2023 per donar-hi suport

L’ATA acosta posicions però demana temps per estudiar amb detall la proposta del ministeri

 ?? ALEJANDRO MARTINEZ VELEZ / EP ?? El ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, la setmana passada al Senat
ALEJANDRO MARTINEZ VELEZ / EP El ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, la setmana passada al Senat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain