La Vanguardia (Català)

El Govern central aprova l’ajuda a Celsa i cinc empreses i l’hi nega a Abengoa

La família Rubiralta i els fons tenen pendent reestructu­rar el passiu

- Lalo Agustina

Gairebé a l’últim minut, el Govern central va aprovar ahir els últims ajuts en forma de préstecs del Fons de Suport a la Solvència d’Empreses Estratègiq­ues que gestiona la SEPI. En una atípica reunió en dilluns, el Consell de Ministres va donar el vistiplau a la concessió de 550 milions d’euros en préstecs –participat­iu i ordinari, gairebé a parts iguals– per a Celsa i 171 milions més a un conjunt de cinc companyies més. Es tracta de les clíniques dentals Vivanta (40 milions), les enginyerie­s Isastur (40) i Imasa (35) i les hoteleres Meeting Point (31) i Blue Sea (25).

En aquesta relació –l’última després de dos anys de vigència del fons abans que dijous s’acabi el marc europeu d’excepció que permet donar ajuts públics malgrat els efectes en la competènci­a– no hi ha Abengoa. L’enginyeria sevillana, en concurs de creditors, havia demanat 249 milions al fons per a cinc filials d’Abenewco1 –on són tots els actius de valor del grup– com a últim recurs d’un complex pla de reestructu­ració que ara fa aigües.

Sis anys després de la seva liquidació encoberta, l’enginyeria sevillana sembla irremeiabl­ement condemnada al desballest­ament. Com va deixar clar fa dies el consell gestor de la SEPI, en el seu cas no es donen les condicions d’elegibilit­at per rebre ajuts públics. Isabel Rodríguez, ministra de Política Territoria­l i portaveu del Govern espanyol, va dir ahir que el seu expedient encara està pendent de resolució.

La resta de grups, en canvi, respira. En el cas de Celsa, entre el préstec participat­iu per 280,5 milions i l’ordinari per 269,5 milions més, el Govern central li injectarà 550 milions, que constituei­x l’import més gran concedit a un grup empresaria­l en els gairebé dos anys de vigència del fons, per davant dels 475 milions d’Air Europa.

Celsa, que es va interessar pels ajuts el setembre del 2020, fa més d’any i mig que negocia amb la SEPI i els seus assessors legals i financers per demostrar tant la seva elegibilit­at com el pla de viabilitat i de devolució dels ajuts. En un mes trepidant, la companyia ha aconseguit l’aprovació de la SEPI, de la Comissió Europea –que examina tots els expedients de més de 250 milions– i, ahir, del Govern central.

Però no està tot fet. La concessió efectiva dels 550 milions a Celsa està supeditada a una reestructu­ració prèvia del seu passiu per reduir la ràtio de palanqueja­ment –la relació entre el deute i els fons propis– i facilitar tant la viabilitat del grup com la devolució dels ajuts públics. Fins ara, la família Rubiralta, única accionista de Celsa, i els fons creditors no han arribat a un acord, imprescind­ible per desbloquej­ar el procés.

Des de la seva creació el juliol del 2020 per donar resposta a la crisi econòmica que va arribar amb la covid, el fons de la SEPI ha concedit ajuts a 30 empreses, en gran part del sector de turisme i transports, per un total de 3.255,6 milions. Malgrat que els gestors han rebutjat operacions per 2.100 milions més, la realitat és que les peticions han estat de només 5.400 milions, molt baixes en relació amb els 10.000 milions pressupost­ats a l’inici pel Govern central.

El president de l’Executiu va arribar a dir al seu dia que l’import inicial es podria ampliar en cas necessari. En principi, no hi ha temps material per a més. Amb les aprovacion­s d’ahir pel Consell de Ministres només queda pendent la formalitza­ció de les noves operacions. I, en tots els casos, esperar que la crisi amaini per mirar de complir els respectius plans de viabilitat.●

La siderúrgic­a ara busca un acord entre els accioniste­s i els creditors per reestructu­rar el passiu

El fons de la SEPI ha concedit préstecs per 3.255 milions, molt lluny dels gairebé 10.000 pressupost­ats

 ?? Mer AL GONZÁLEZ / SHOOTING ?? Francesc Rubiralta presideix Celsa
Mer AL GONZÁLEZ / SHOOTING Francesc Rubiralta presideix Celsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain