La Vanguardia (Català)

Les sancions porten Rússia al caire de suspendre pagaments

El país no fa front a un venciment de 100 milions

-

Primer efecte tangible de les sancions occidental­s a l’economia russa. Els tenidors de bons russos no van rebre diumenge passat pagaments deguts de dues emissions de títols de deute: 26,5 milions d’euros per a bons en euros i 67 milions d’euros per a títols en dòlars, per un total de gairebé 100 milions. Per la qual cosa, segons l’agència Bloomberg, “hi va haver el primer incomplime­nt de deute extern des del 1918”, quan Vladímir Lenin es va negar a fer-se càrrec de les obligacion­s financeres contretes pels tsars.

Tot i això, des d’un punt de vista tècnic és una suspensió de pagaments anòmala o més aviat forçada. El país assegura que té liquiditat per honrar els seus deutes, però que les sancions els impedeixen fer front a les obligacion­s. El Ministeri de Finances rus va afirmar que ja va pagar els diners en moneda estrangera el 20 de maig. Però va admetre ahir que els diners no havien arribat als creditors, perquè els intermedia­ris bancaris van bloquejar els pagaments a causa del bloqueig als mercats.

Cap agència de qualificac­ió no ha declarat el país en fallida (les principals ja no fan seguiment creditici del país després de la guerra), tampoc cap tribunal no s’ha pronunciat sobre el tema a instàncies de creditors.

Però sí que les conseqüènc­ies pràctiques s’assemblen a una suspensió de pagaments, perquè a partir d’ara Rússia pot tenir problemes per finançar-se als mercats internacio­nals, una vegada que els inversors comproven com el país, encara que sigui a conseqüènc­ia de la decisió política de les sancions, no pot pagar els deutes. És cert que el país fa molt de temps que està aïllat dels circuits financers internacio­nals, de manera que Moscou, des de l’esclat de la guerra, ha entrat en una espècie d’autarquia.

Com a alternativ­a, Rússia va donar a entendre que podria pagar els bons en rubles, però això podria donar lloc a una allau de recursos per incomplime­nt de contracte. Rússia encara deu uns 40.000 milions de dòlars, la meitat a estrangers. Abans de l’inici de la guerra, Rússia disposava d’uns 640.000 milions de dòlars en reserves de divises i or, gran part dels quals es trobaven fora del país i que ara, malgrat les queixes de la presidenta del Banc Central de Rússia, Elvira Nabiúllina, estan congelats.

El 1998 Rússia va suspendre pagaments, però es tractava de deute domèstic i no extern i es va poder recuperar gràcies a l’ajuda financera internacio­nal, tot i que va contagiar fons d’inversió. En aquest cas, els analistes descarten contagis similars. ●

Moscou assegura que té liquiditat però que el bloqueig li impedeix fer arribar els diners als creditors

 ?? Dmitri Lovetsky / AP ?? Elvira Nabiúllina, presidenta del Banc Central de Rússia
Dmitri Lovetsky / AP Elvira Nabiúllina, presidenta del Banc Central de Rússia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain