La Vanguardia (Català)

Els altres fitxatges també sonats

- Santi Nolla

Si hi ha un fitxatge sonat que no ha funcionat ha estat Neymar. El brasiler era ideal per a l’ecosistema blaugrana formant un trident meravellós amb Messi i Suárez. Hauria estat el substitut ideal de Leo, amb l’argentí en una posició més endarrerid­a, però el van convèncer que seria el número u si s’allunyava del 10. El PSG en va pagar 222 milions d’euros i no n’ha recuperat mai res. Ja guanyava Lligues i Copes sense ell. Aquest sí que va ser un autèntic fiasco de fitxatge, encara que en l’imaginari futbolísti­c només hagin quedat assenyalat­s Coutinho i Dembélé. Neymar segurament hauria triomfat al Barça si no li haguessin omplert el cap de pardals i la cartera d’euros.

De dos dels fitxatges fracassats de les últimes èpoques pràcticame­nt no se’n parla. Eden Hazard (31 anys) va ser el fitxatge més car de la història del Reial Madrid. Va costar 160 milions d’euros el 2019 i el club blanc no l’ha rendibilit­zat mai. Va arribar per substituir Cristiano Ronaldo i les lesions i la falta de continuïta­t el van acabar situant per sota de Vinícius i Rodrygo a l’equip blanc. Coutinho (30 anys) va ser més barat i més rendible. Va arribar al desembre i va participar activament en la conquesta del doblet. Després va acabar cedit al Bayern, amb qui va guanyar la Champions League, i al West Ham, el seu actual equip, que van pagar el seu sou mentre no va ser al Barça. Al final el van vendre al club anglès per 20 milions d’euros. Com Hazard, tots dos eren uns autèntics cracs al moment de fitxar-los.

Luka Jovic (24 anys) va ser traspassat de l’Eintracht al Reial Madrid per 65 milions d’euros amb diversos clubs interessat­s a contractar-lo, ja que havia despuntat a la Bundesliga com un gran golejador. Avui la seva cotització és de 16 milions d’euros. Ni Neymar ni Hazard ni Jovic van complir les mínimes expectativ­es, però, tot i això, els futboliste­s que han estat exposats com a exemples de fracàs han estat Coutinho i Dembélé.

El brasiler, de depurada tècnica, va ser sol·licitat pels pesos pesants de la plantilla blaugrana, com al seu dia Cesc o Neymar (aquest no va tornar), i el francès va ser elegit per damunt de Mbappé per substituir Neymar. Al primer li va pesar la pressió d’un entorn molt hostil i al segon les innombrabl­es lesions que va patir. Tots dos, com Hazard i Jovic al seu dia, van ser joies del mercat del moment, però al Barça van viure en plena inestabili­tat i al Madrid els altaveus van preferir qüestionar els blaugrana que els blancs. Ara diuen que el que ve pot ser l’any d’Hazard. Potser. Però fins ara tots dos han estat els fitxatges menys rendibles de la recent història dels grans traspassos.

Coutinho i Dembélé es van emportar el gruix de les crítiques, però Jovic i Hazard han estat pitjors

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain