La Vanguardia (Català)

Almenys 51 morts en un incendi després d’un motí en una presó colombiana

-

Almenys 51 reclusos van morir ahir dimarts a la matinada en l’incendi que es va registrar a la presó de la ciutat colombiana de Tuluá, al sud-oest del país.

El director de l’Institut Nacional Penitencia­ri i Carcerari (Inpec), el general Tito Castellano­s, va explicar a Radio Caracol que la xifra del tràgic esdevenime­nt és de “51 [morts], 49 d’ells dins de l’establimen­t i dos que van ser traslladat­s a centres mèdics”.

L’oficial va detallar que “la majoria de les morts són per inhalació de fum” i que s’avança en les tasques d’identifica­ció, que estan a càrrec del CosTècnic d’Investigac­ió (CTI), de la Fiscalia.

Un primer informe va donar compte que els morts eren 49 reclusos, mentre que 30 van resultar ferits, per la qual cosa van ser traslladat­s a hospitals de la regió.

El general Castellano­s va declarar a la premsa que, suposadame­nt, el sinistre va començar amb una baralla que va degenerar en un motí en què alguns presos van calar foc a matalassos, cosa que va originar un incendi que es va propagar per gran part de la presó, qualificad­a de seguretat mitjana.

La presó de Tuluá allotja 1.267 reclusos i té una sobrepobla­ció del 17 %.

Segons les primeres versions, l’incendi va començar després de la una de la matinada (hora colombiana) i, tot i que els bombers de Tuluá van arribar ràpidament per controlar el foc, molts dels reclusos van morir per inhalació de fum.

El president electe, l’esquerrà Gustavo Petro, va sostenir a través de les xarxes socials que “el que ha passat a Tuluá obliga a un replanteja­ment complet de la política carcerària de cara a la humanitzac­ió de la presó i la dignificac­ió del pres”. Petro va expressar les condolence­s als familiars dels presos morts i va afegir que “l’Estat colombià ha mirat la presó com un espai de revenja i no pas de rehabilita­ció”.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain