La Vanguardia (Català)

‘Boomers’ contra ‘millennial­s’

- Lluís Amiguet

Fins avui la vellesa era deflacioni­sta. Els vells gastaven menys. S’esperava del jubilat que comencés a morir per la butxaca i morigerés els seus hàbits tot renunciant als seus anteriors excessos, pompes i vanitats: els ancians rics, per deixar-ho tot als fills; els pobres, perquè no tenien més remei.

L’envellimen­t de la població ens havia de fer, amb el seu sacrifici, més virtuosos i sostenible­s a tots. I en els models econòmics sempre es considerav­a que la vellesa reduïa la demanda. Un país envellit seria, per tant, un país estalviado­r.

Però els boomers serem –ja ho som– uns postmadurs diferents. I, a més, som majoria i ho serem fins que ens morim a tot Occident, perquè hem tingut molts menys fills que els nostres pares.

Les dades generacion­als globals del National Transfer Accounts Project demostren que als EUA, el Japó, Alemanya i els 40 països més rics del món, i entre els quals Espaben nya, les cohorts demogràfiq­ues de boomers (nascuts en el baby boom entre el 1960 i el 1977) gasten molt més que els seus pares i han deixat inservible­s les prediccion­s de l’OCDE.

Resulta que els primers boomers que arria la jubilació, almenys els més rics, continuen comprant-se cotxes i cases, fent creuers sense els nets i deixant-se fortunes en vacances i sopars amb amics. Els economiste­s han batejat el fenomen com el silver tsunami (tsunami platejat) i els publicitar­is posen al dia els seus antiquats clixés millennial­s: prou de models tatuats amb barbes inversembl­ants comprant esportius elèctrics caríssims; benvingude­s les arrugues als anuncis de luxe.

El terç més ric dels boomers jubilats està gastant com si no hi hagués demà (potser perquè ja no creuen que hi ha un cel) i això genera inflació, perquè es prodiguen, però no produeixen. Així que la festa la paguen els millennial­s. En especial, el 50% més pobre que a Occident viu amb els seus pares fins als 31 anys i no només perquè els estimen molt, sinó perquè cobren la meitat del que cobraven ells a la seva edat. I sense les expectativ­es de millorar el sou, que els papes sí que van tenir.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain