La Vanguardia (Català)

Produccion­s Ayuso, SA

- Su#AnA $uA%rA%o

Quan al pacient que fa mesos que és en una llista d’espera de la pública se li esgota la paciència opta per tres vies, no necessària­ment excloents entre si. La primera: despatxar amb exabruptes la primera cita que aconseguei­x amb un metge, que li assignarà una altra llista d’espera. La segona, reservada només a qui pot pagar-s’ho, contractar una asseguranç­a privada, en què la cua probableme­nt serà més curta, com curta és la cartera de serveis si no tens una quota voluminosa. I tres, opció transversa­l econòmicam­ent i territoria­l: recórrer al popular xarop amb aguantafor­mo, pel qual, o et cures sol o la palmes.

Permetin-me fer broma per destensar una mica l’ambient pandèmic, que s’ha tornat a espessir aquests dies amb crides diverses a la ciutadania perquè s’“autocuidi”. Els sona la música? L’últim: que el conseller Argimon demani a la gent gran que recuperi la mascareta en espais interiors per si de cas (per si de cas la sanitat no pot cuidar-los com toca). A Catalunya, i no només, se’ns repeteix que venen setmanes difícils perquè els contagis escalen el seu Tourmalet. Difícils, per què? No havíem quedat que això de la covid ara era un virus portable per a la majoria?

Passa que tornem al vell problema de la sanitat pública i que la pandèmia ha deixat a la vista. Faltava personal i pressupost fa 15 anys i ara falta més de tot. Per començar, hi ha els milers de jubilacion­s de facultatiu­s i no substituït­s: només a Barcelona, 1.300, obligats a jubilar-se als 65. Després hi ha la manca de metges de família, i els que queden, ben carregats per la burocràcia. A això hi hem de sumar la dels sanitaris que s’estan contagiant de covid i els que estan a punt de començar vacances. Més malalts que ingressen amb covid, no per covid, que es desestabil­itzen. Tempesta perfecta, col·lapse garantit.

Mig emprenyat, mig desencisat, m’explica un amic metge que a curt termini ja no hi ha solució i la seva gent s’ha esgargamel­lat reclamant més autonomia per organitzar-se, que es tanquin serveis innecessar­is, més flexibilit­at en les jubilacion­s... i ni cas. “Ens estem carregant la sanitat pública. Salvem Catalunya de la solució Ayuso! Escriu-ho, escriu-ho”. A bon entenedor, poques paraules... O n’hi ha prou amb una: privatitza­ció.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain