La Vanguardia (Català)

Barcelona donarà ajuts rècord a la rehabilita­ció energètica

Les subvencion­s d’aquest any per a habitatges arriben a 71 milions gràcies als fons Next Generation

- Óscar Muño

La millora de l’eficiència energètica dels habitatges disposarà els pròxims mesos d’un paquet d’ajuts d’un volum fins ara mai vist a Barcelona, ciutat amb un parc habitacion­al força vell (la mitjana d’edat és de 69 anys i la qualificac­ió, E, molt dolenta). La pròxima convocatòr­ia de subvencion­s per a aquesta mena de rehabilita­ció es dotarà amb 71 milions d’euros. Aquesta quantitat rècord és possible gràcies als fons europeus Next Generation, que aportaran uns 41 milions. La resta, prop de 30 milions, els posarà l’Ajuntament. Ahir es va obrir el període per presentar les sol·licituds, que es tancarà el 30 de juny del 2023. La previsió és que amb les pròximes anualitats s’actuï sobre 15.000 llars de la capital catalana.

Responsabl­es de l’Ajuntament i dels col·legis profession­als d’arquitecte­s, aparellado­rs i administra­dors de finques van presentar ahir la convocatòr­ia i es van conjurar perquè sigui un èxit i s’aprofitin tots els recursos disponible­s. Les subvencion­s, segons els casos, poden cobrir fins a un 80% de l’import total de l’obra, i si els beneficiar­is estan en situació de vulnerabil­itat econòmica, fins al cent per cent. Es preveu que la inversió total, sumant les aportacion­s privades, arribi als 215 milions d’euros i es generin 12.000 llocs de feina.

Encara que el procés per obtenir els ajuts pugui semblar difícil, en realitat no ho és, van coincidir els responsabl­es de l’Ajuntament i dels col·legis. Les comunitats de propietari­s o els particular­s interessat­s s’han de posar en contacte amb l’administra­dor o amb un tècnic, o bé contactar amb les oficines tècniques que han obert les esmentades organitzac­ions o les municipals dedicades a l’habitatge. L’administra­ció local obrirà, a més, un punt d’informació dedicat exclusivam­ent a aquestes subvencion­s. Un simulador permetrà consultar l’estat d’eficiència energètica de cada finca i les possibilit­at d’acollir-se a aquesta convocatòr­ia.

Els ajuts de la UE es concedeixe­n a obres de fins a un màxim de 3.000 euros sempre que redueixin el consum d’energia primària no renovable i la demanda energètica anual de calefacció i refrigerac­ió sigui d’un 7%. En el cas dels edificis, les subvencion­s cobreixen entre un 40% i un 80% de cost de l’actuació.

Aquesta inversió suposa un “salt d’escala en la rehabilita­ció i regeneraci­ó a Barcelona”, va destacar la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, que va posar l’accent en la intenció de l’Ajuntament que els ajuts arribin als barris més desfavorit­s, especialme­nt als del Besòs. La regidora va assenyalar que, amb aquestes millores, les zones vulnerable­s tindran més recursos per prevenir la pobresa energètica,

L’Ajuntament preveu que uns quinze mil habitatges es posin al dia els pròxims tres anys

assegurar condicions dignes d’habitabili­tat i també combatre el canvi climàtic. El degà del Col·legi d’Aparellado­rs, Celestí Ventura, va subratllar que la rehabilita­ció és una “necessitat de primer ordre”, ja que, a més de beneficis mediambien­tals, comporta confort, salut, benestar i estalvi econòmic. “Hem d’aprofitar aquests ajuts –va insistir–; són excepciona­ls i no sabem si els tornarem a tenir”.

Les subvencion­s es distribuir­an entre diversos àmbits. Els que rebran més són la rehabilita­ció d’edificis i habitatges de privats (18,5 milions d’euros), la regeneraci­ó urbana de sis barris –La Pau, Canyelles, Trinitat Vella, Congrés-Indians, Can Peguera i Besòs-Maresme– (24 milions) i les finques d’alta complexita­t, en el marc del pla de barris (20 milions).

 ?? Àlex Gorcio ?? L’aïllament de finestres i façanes és clau per no malgastar energia a les cases
Àlex Gorcio L’aïllament de finestres i façanes és clau per no malgastar energia a les cases

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain