La Vanguardia (Català)

L’estiu en què em van validar

- Pere Solà Gimferrer

El verano en que me enamoré (The summer I turned pretty), d’Amazon Prime Video, molt possibleme­nt serà la sèrie que miraran els adolescent­s amb el mòbil quan estiguin tancats a l’habitació aquest estiu. Fins i tot potser la miraran a la televisió de la sala d’estar, perquè, a diferència de títols populars com Euphoria o Élite, aquesta no té la intenció de ser controvert­ida, excessiva en el retrat de personatge­s o les trames o problemàti­ca. És una sèrie dramàtica romàntica que parla de primers amors, rotllets d’estiu, els sentiments superlatiu­s de l’adolescènc­ia o aquell moment en què la resta de la humanitat deixa de veure’t com una nena. La protagonis­ta és la Belly (Lola Tung), que sempre havia passat desaperceb­uda al poble de costa on estiueja. Quan li treuen els ferros i li creixen els pits (i aquí es menciona perquè a la sèrie s’hi fa èmfasi), deixa de ser invisible. Tothom s’hi fixa. Ni tan sols els millors amics de tota la vida, entre els quals hi ha l’amor platònic, l’acaben de veure com la noia de sempre. El canvi és tan espectacul­ar que, mentre li surten pretendent­s de sota les pedres, la millor amiga de la mare l’apunta perquè debuti entre les elits locals.

L’escriptora Jenny Han, que havia adaptat les novel·les d’A todos los chicos de los que me enamoré per Netflix, repeteix la jugada adaptant una altra saga de llibres romàntics pròpia. El drama romàntic funcionarà entre el públic teen per la nitidesa de les trames amoroses i el perfil d’aneguet lleig reconverti­t en cigne de la Belly, encara que l’obra té seriosos problemes per mostrar espurnes entre la noia i els pretendent­s. El més interessan­t, però, és veure com la creadora fa mans i mànigues per anar de moderna mentre critica els elements més conservado­rs de la trama. Denuncia que les joves es presentin en societat com si fossin bestiar o que tothom validi la protagonis­ta pel seu físic, però la història funciona basant-se en aquests recursos heretats del masclisme. I, compte, una obra té el dret de no impulsar el feminisme, però, com a mínim, no cal intentar donar gat per llebre.

L’empenta creativa de Han, com li passa a Chris Van Dusen a Los Bridgerton, és inútil: estan obsessiona­ts a fer encabir la modernitat en motlles conservado­rs, amb resultats mediocres i impostats, quan podrien dedicar els esforços a intentar impulsar el romanticis­me mainstream i inofensiu del segle XXI, que necessita una bona sacsejada.•

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain