La Vanguardia (Català)

Paula Bonet demanarà almenys quatre anys de presó per al seu assetjador

L’acusat espera el judici en llibertat malgrat saltar-se les ordres d’allunyamen­t

- LARA GÓMEZ RUIZ

Paula Bonet va anunciar a mitjans de juny que es retirava de l’esfera pública després que el seu assetjador sortís de la presó. La notícia arribava pocs dies abans de la celebració del judici, a començamen­ts de juliol. La mateixa artista va ser qui va avisar al seu perfil d’Instagram, on va assegurar que la seva prioritat ara és “preservar la meva seguretat”. Ara la Fiscalia demana tres anys de presó per al seu assetjador, V.G.T., que espera en llibertat malgrat que al seu dia va trencar fins a sis vegades l’ordre d’allunyamen­t imposada.

Pel delicte de trencament de mesura cautelar i de coaccions i amenaces, el fiscal sol·licita 6.480 euros. A més, ha demanat dos anys de presó per coaccions i un altre per amenaces, així com una indemnitza­ció de 10.000 euros pel dany moral infligit a la valenciana i les despeses derivades del tractament psicològic que ha seguit tot aquest temps arran de les seves esgarrifos­es aparicions.

Carla Vall, advocada de Bonet, recorda que l’acusat està imputat en una altra pauta per una causa molt semblant dirigida contra una altra dona. “Estem davant d’un perfil agressor que odia les dones, i per això les agredeix”, detalla a La Vanguardia. I avança que, per la seva part, demanaran dos anys per un delicte d’assetjamen­t i dos més per amenaces, a més que l’acusat no es pugui acostar a menys de 1.000 metres de Bonet, ni al seu domicili, ni al seu lloc de treball, estudis o qualsevol que freqüenti sovint. Sol·licitaran que tampoc no es comuniqui amb ella durant almenys cinc anys. A més a més, la lletrada especifica que es demanarà una multa amb quota diària durant 24 mesos, amb responsabi­litat personal subsidiàri­a d’un dia de privació de llibertat per cada dues quotes diàries impagades. Pel que fa a dany moral, reclamaran 15.000 euros.

V.G.T. ha estat vuit mesos a la presó, un alleujamen­t temporal que ha arribat al final. L’assetjamen­t es remunta al juny del 2019. La mateixa artista va explicar a aquest diari que un home es va presentar al seu taller de Barcelona mitja hora abans que comencés la classe que imparteix. “Es va fer passar per un alumne nou, li vaig obrir la porta, vaig tancar amb clau, li vaig dir que s’esperés a la zona de l’entrada i vaig entrar a acabar de preparar la classe. Ell no en va fer cas i va entrar a la zona on era jo; llavors vaig descobrir que no era cap alumne. Va verbalitza­r el desig que tenia d’estar amb mi i en aquell moment va decidir que havia d’abraçar-me. Me’n vaig escapolir aprofitant la proximitat de la classe i l’arribada imminent d’alumnes”. Va ser el primer episodi, però no l’últim. “Sempre li fèiem fotos o vídeos, jo trucava al 112, l’hi deia i somreia, fins i tot esperava els Mossos”.

L’assetjamen­t també el perpetrava de manera no presencial amb missatges, e-mails i, fins i tot, sobres amb continguts desconcert­ants, com una anguila de plàstic amb un missatge: “violador”. Bonet és justament autora de la novel·la autobiogrà­fica L’anguila, on relata diversos tipus d’abús i relacions tòxiques que va patir. Va ser la gota que va fer vessar el got, i va decidir interposar la primera denúncia. Al cap d’un any, va arribar la segona. “Ell continuava venint al taller, a les meves xerrades, als concerts de la meva parella, sempre a primera fila”. La seva advocada en dona fe, ja que, tal com reconeix a aquest diari, va ser

L’artista valenciana va anunciar a mitjans de juny que es retirava de l’esfera pública fins a nou avís

present en almenys una d’aquestes ocasions. Concretame­nt, en un debat feminista amb Natza Farré , a la llibreria barcelonin­a La Tribu, a què l’acusat va assistir. “Aquí vas gosar dirigir-me la mirada i fins i tot vas respondre al meu comentari, malgrat l’odi amb què la Natza em va mirar; després vaig sentir que deies ‘Que guapo’ darrere meu mentre donava una ullada a un llibre i quan vas acabar te’n vas anar amb les teves amigues, i jo, pel meu compte, veient que no t’atrevies a acostar-te”.

Però que Bonet li negués tota comunicaci­ó no feia altra cosa que violentar-lo més. Durant el confinamen­t per la pandèmia es va suspendre el curs natural del procedimen­t. Tot i això, el malson no va cessar, i els correus intimidato­ris tampoc.•

 ?? Àlex Garcia ?? L’artista Paula Bonet en una imatge d’arxiu
Àlex Garcia L’artista Paula Bonet en una imatge d’arxiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain