La Vanguardia (Català)

Una trista retirada

Valentina Berr, la primera futbolista transsexua­l de Catalunya, deixa el futbol després de quatre anys d’“odi i violència estructura­l”

- Edurne Concejo

Valentina Berr, la primera futbolista transsexua­l de Catalunya, deixa el futbol: “No penjo les botes, me les pengen”, va escriure ahir en un missatge a través de les xarxes socials en què explicava els motius de l’adeu. Als 29 anys, i després de quatre “patint en silenci l’odi i la violència estructura­l” per la condició de transsexua­l, ha decidit retirar-se. “El meu cos i la meva ment van dir prou”, confessa a La Vanguardia per trencar un silenci que ha durat uns quants anys: “Des que vaig començar al futbol tenia clar que patiria molta violència. Ja n’havia patit abans de jugar i sabia que l’esport era, i és, un dels focus de violència per a les dones trans. Per això vaig decidir en el seu moment no fer aparicions públiques quan me’n demanaven. Jo només volia gaudir de l’esport com qualsevol altra companya sense ser cap focus mediàtic de res”. Malgrat això, Berr reconeix que va patir “molta violència estructura­l, tant d’institucio­ns com de mitjans de comunicaci­ó i de molta gent a les xarxes i fins i tot al carrer”. I si l’ha aguantada tots aquests anys és “perquè les noves generacion­s trobin un camí menys hostil”. Però aquesta primavera, després d’acabar una temporada esportivam­ent molt exigent, en què va ajudar a aconseguir l’ascens de l’Europa a Segona Divisió, va arribar al límit: “Vaig explotar, es van succeir atacs d’ansietat, se’m va disparar la depressió que arrossego des de fa més de quatre anys i vaig haver de parar”.

Berr considera el futbol “un espai segrestat per la masculinit­at hegemònica”, però reconeix que ha trobat en el futbol femení un ecosistema diferent: “Les persones que formem el futbol femení som diverses, i ens reconeixem en aquesta diversitat”. Per a ella, això es deu al fet que “és trencador en si mateix, perquè està construït en la ruptura de les normes del gènere i els seus rols establerts. Aquí cadascú pot ser com sigui, ens és igual si ets femenina o masculina, lesbiana, bisexual o hetero. Fins i tot si ets un noi trans. És l’espai de la dissidènci­a”.

Ara que s’ha retirat, el seu objectiu és centrar-se en el seu projecte de divulgació de les realitats trans i LGBTI+ anomenat La resposta a tot, des del qual ofereix la seva experiènci­a a totes les institucio­ns “que vulguin treballar en protocols d’actuació i de prevenció de violències contra les persones trans en l’esport”. “Conec centenars i centenars de dones trans i gairebé cap no practica esport com a federada. És evident que hi ha un problema amb això i fins que no ho estudiem no podrem ferhi front. Els clubs, igual que les federacion­s, necessiten molta formació per poder tenir eines per afrontar amb èxit un cas d’una jugadora o jugador trans sense que aquesta es deixi les tripes en l’intent”, conclou.c

Només volia gaudir de l’esport com qualsevol companya; “No penjo les botes, me les pengen” Valentina Berr Futbolista transsexua­l

 ?? ?? Valentina Berr durant un partit de Lliga amb l’Europa al Nou Sardenya Ca acRlon J ANEi RO SN lGGN
Valentina Berr durant un partit de Lliga amb l’Europa al Nou Sardenya Ca acRlon J ANEi RO SN lGGN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain