La Vanguardia (Català)

Cinc anys de presó per al centenari guardià nazi d’un camp

-

La justícia alemanya va condemnar ahir a una pena de cinc anys de presó a l’antic guardià d’un camp de concentrac­ió Jose Schütz. Amb 101 anys, Schütz és la persona més gran que és reconeguda culpable de complicita­t en crims comesos durant l’Holocaust.

L’antic suboficial de la Waffen SS va ser considerat culpable de complicita­t en l’assassinat d’almenys 3.500 presoners quan va treballar entre els anys 1942 i el 1945 en el camp de Sachsenhau­sen, al nord de Berlín. “Durant tres anys va veure com els presoners eren torturats i assassinat (...) atesa la posició que ocupava al mirador del camp de concentrac­ió. Vostè ha tingut el fum del crematori constantme­nt enganxat al nas”, va declarar el president del tribunal de Brandenbur­g i nord de Berlín.

“Tota persona que volia fugir del camp era afusellada. Per tant, tot guardià del camp ha participat activament en els assassinat­s”, va afegir. “Hi ha llocs on no s’ha de ser i coses que no s’han de fer”, va concloure.

L’acusat, enfonsat en una cadira de rodes, va assistir a la lectura de la sentència vestint una camisa grisa i uns pantalons de pijama sense gairebé fer cap gest. Mai, en el transcurs de la trentena d’audiències celebrades, no ha expressat cap penediment. Encara dilluns va negar qualsevol implicació, va incórrer en tota classe de contradicc­ions i es va preguntar “Per què soc aquí...? Tot és fals”.

El seu advocat, Stefan Waterkamp, ha indicat que pensava recórrer per poder evitar l’aplicació de la sentència fins al 2023. Tot i això, atès el fràgil estat de salut de Schütz, l’aplicació sembla improbable.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain