La Vanguardia (Català)

Madrid congrega la unitat davant Rússia

El rei Felip i Biden es reuneixen durant mitja hora al Palau Reial abans del sopar oficial

- Car"en del Riego Madr d

La paraula unitat va ser la més pronunciad­a ahir pel Rei i pels seus convidats durant el sopar oficial previ a l’inici de la cimera de l’OTAN, que va tenir lloc ahir al vespre. Unitat dels aliats i dels països democràtic­s per fer front a l’amenaça russa i per defensar “la llibertat, la democràcia i els valors occidental­s”.

Aquest va ser l’eix del missatge que Felip VI va repetir tant en un acte organitzat pel Reial Institut Elcano com en les seves paraules de benvinguda a Joe Biden, durant la seva trobada al Palau Reial, i al discurs del sopar oficial que els Reis van oferir als 14 presidents i 21 primers ministres amb el president del Govern central, Pedro Sánchez; el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenber­g, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Felip VI va subratllar, quan es va pronunciar davant la resta dels mandataris que discutiran durant 48 hores sobre el futur de l’OTAN, que “la unitat ha estat clau per a l’èxit de l’OTAN al llarg de la seva història, i avui té un valor especial” en una realitat geoestratè­gica que ha canviat radicalmen­t.

És el que exigeix la situació a Ucraïna: “La guerra ha tornat a Europa –va sostenir Felip VI–.

L’agressió injustific­able de Rússia contra Ucraïna és una violació flagrant de la integritat territoria­l d’un estat sobirà. Cap país no és aliè a aquesta guerra. La seguretat d’Espanya i Europa Occidental també passa per Ucraïna. Els que creiem en la democràcia, els drets humans i un ordre internacio­nal obert i basat en regles ens hem d’unir per donar suport al poble ucraïnès”.

“Actualment vivim un sistema internacio­nal que travessa per una profunda transforma­ció, cosa que comporta una sèrie de riscos que poden atemptar contra l’essència mateixa de les societats lliures, plurals i democràtiq­ues”, va dir Felip.

El Rei considera que la cimera de Madrid ha “de representa­r el futur”, proporcion­ar la convicció, la guia i els instrument­s necessaris “perquè ens adaptem a aquesta nova realitat estratègic­a i caminem amb determinac­ió cap a un futur en què les nostres societats puguin sentir-se segures i viure en pau”.

La trobada al Palau Reial va tenir lloc després que el Monarca rebés Biden quan va aterrar amb l’Air Force One a la base aèria de Torrejón de Ardoz i després de la reunió mantinguda al palau de la Moncloa amb el cap del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

El president dels Estats Units, Joe Biden, amb qui el Rei es va reunir durant mitja hora, i que va agrair a Espanya el seu paper en la guerra d’Ucraïna, també va fer crides a la unitat per “fer front a l’agressió de Rússia”. “Ha estat un abús de poder sense precedents des de la II Guerra Mundial” a què cal respondre amb unitat “en defensa de la llibertat”, va subratllar.

Al sopar celebrat ahir al vespre no hi van ser presents els representa­nts de Suècia, Finlàndia i Turquia, pendents de tancar l’acord que finalment permetrà la incorporac­ió dels dos primers països a l’Aliança Atlàntica.c

Biden també crida a la unitat en defensa de la llibertat, “per fer front a l’agressió de Rússia”

Felip denuncia l’“agressió injustific­able de Rússia a Ucraïna”, que requereix la unió dels demòcrates

 ?? Dani Duch ?? Foto de família de la cimera de l’OTAN al Palau Reial amb l’absència del secretari general de l’Aliança Atlàntica, Erdogan i els representa­nts de Suècia i Finlàndia
Dani Duch Foto de família de la cimera de l’OTAN al Palau Reial amb l’absència del secretari general de l’Aliança Atlàntica, Erdogan i els representa­nts de Suècia i Finlàndia
 ?? JONATHAN N T u ?? El president dels Estats Units, Joe Biden, fa broma amb el Rei, Felip VI, al Palau Reial
JONATHAN N T u El president dels Estats Units, Joe Biden, fa broma amb el Rei, Felip VI, al Palau Reial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain