La Vanguardia (Català)

Desvergony­iment

- Arturo San Agustín

Acabo de llegir el llibre Querido Pier Paolo, escrit per Dacia Maraini, mentre passo uns dies a Roma, al barri de Flaminio. I he volgut acabar la lectura d’aquest llibre al restaurant Le Galline, perquè és un dels llocs, a prop de casa seva, que Maraini encara freqüenta. No sé si encara es deixa veure per Gigetto, on serveixen unes carxofes a la jueva que al seu dia també van celebrar Moravia, Fellini, Bertolucci o Pier Paolo Pasolini. O en un altre dels seus restaurant­s preferits, La Campana, el més antic del món i on serveixen uns excel·lents taglioni di acciughe i pecorino, és a dir, una pasta amb anxoves i formatge.

Quan acabo de llegir el llibre de Maraini no puc evitar pensar en algunes de les coses que va gosar dir i escriure l’autodestru­ctiu Pasolini. Confesso que, potser pel seu aspecte físic, voluntària­ment dur i eternament parapetat darrere unes ulleres de sol, no em va caure mai bé, però sempre vaig admirar la seva valentia, que no és pròpia dels que es defineixen com a intel·lectuals. Pasolini es va atrevir a defensar la policia, davant els fills de la burgesia italiana que s’hi enfrontave­n només perquè eren d’una altra classe social. “Els policies són fills de pobres. Preneula amb la magistratu­ra i ja ho veureu”.

Després, en un diari de paper, m’informo sobre la manifestac­ió contra l’OTAN, celebrada diumenge a Madrid i en què van participar alguns diputats mostrant, una altra vegada, aquell desvergony­iment que consisteix a actuar alhora com a membre del Govern o del Parlament i com un simple activista. Aquesta gent nova que va arribar a la política, segons paraules seves, per canviar-ho tot, l’únic que han fet és millorar els que els van precedir. Aquells es van beneficiar de les prebendes que concedeix el poder, però ho dissimulav­en. Aquests nous ni tan sols dissimulen. Sembla que viuen en una contradicc­ió permanent, però no dimiteixen pas.

A Ucraïna cada dia moren molts dels seus ciutadans a mans de l’exèrcit rus, però les úniques guerres que revolten l’extrema esquerra espanyola, o simplement esquerra, són les que protagonit­zen l’exèrcit dels Estats Units i aquells foscos mercaders que són els que decideixen quan i per què ha d’esclatar una guerra. A més, en aquest país, tenint en compte la major part de mitjans de comunicaci­ó, no hi ha extrema esquerra. És a dir, que així com Franco va guanyar la guerra real però va perdre la de la propaganda i Hitler va perdre la guerra real i la de la propaganda, Stalin les va guanyar totes dues. I això explica que, gràcies a molts mitjans de comunicaci­ó espanyols, a l’extrema esquerra no se l’esmenti.

Però el més greu és que molts dels seus aparents militants es continuen comportant com els dòcils bens o gossos de presa d’aquell ramat pasturat, entre d’altres, per Stalin, Béria o Blokhín, el botxí que va confessar que, després de la sang vessada en les tortures diàries que ell dirigia, havien de banyar-se literalmen­t en colònia per treure’s de sobre la pudor de mort tor-turat.

Desvergony­iment. Aquesta és la paraula.

El desvergony­iment consisteix a actuar alhora com a membre del Govern i com un simple activista

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain