La Vanguardia (Català)

“Rússia és un país agressiu, no podem descartar un atac”

Gabrielius Landsbergi­s Ministre d’Exteriors de Lituània

- BEATRIZ NAVARRO

Per als països del Bàltic, amb la guerra d’Ucraïna, a l’OTAN li ha caigut la bena dels ulls sobre les intencions de Moscou. La definició de Rússia com a amenaça directa per a la seguretat és un gir radical en la visió de l’Aliança que li permetrà preparar-se millor per a un possible atac, celebra el ministre d’Exteriors de Lituània, Gabrielius Landsbergi­s (Vílnius, 1982), en una entrevista amb La Vanguardia mantinguda als marges de la cimera de Madrid.

El nou concepte estratègic, amb la seva dura retòrica cap a Moscou, no és una mena de ja us ho vam advertir per als Bàltics ? Bé, prefereixo dir que és un bon text no només per a la seguretat dels països bàltics, sinó per al conjunt de l’Aliança. Assistim a la reaparició de Rússia com una gran amenaça a escala global i el renaixemen­t de l’OTAN com una aliança defensiva amb un propòsit molt clar: defensar fins a l’últim centímetre del territori de tots els seus països. Tots aquests debats sobre si l’Aliança encara té sentit, sobre si està o no en mort cerebral, s’han resolt definitiva­ment.

Com es veu des del seu país l’acord per a l’ingrés de Suècia i Finlàndia a l’OTAN?

És un gran pas estratègic que demostra que la política de portes obertes de l’OTAN no són paraules buides. Estem molt satisfets perquè Turquia hagi aixecat el veto. Per a la nostra regió és un pas enorme. Fins ara, el mar Bàltic estava protegit per separat per diversos països. D’ara endavant ho farem junts, com a aliats.

Rellevànci­a “Els debats sobre si l’OTAN té sentit o està en mort cerebral han quedat resolts”

El Kremlin ha advertit l’OTAN contra aquest pas. Tem que hi hagi cap reacció russa? Rússia és un país agressiu, l’amenaça número u per a l’OTAN. No em sorprendri­a que fes alguna cosa. Fa dies que Lituània pateix ciberatacs. Esclar que Rússia pot fer alguna cosa, però el meu missatge és que no podem tenir por. La por no ens ha d’impedir de fer el que creiem que hem de fer.

El nou concepte estratègic afirma que l’OTAN no ha de descartar un atac de Rússia.

És que, efectivame­nt, hem d’estar preparats per a un atac rus. Si t’estàs preparant és perquè no descartes res. Si no et prepares és perquè estàs segur que no passarà res, i això no és així. Hem d’estar preparats.

L’OTAN ha acordat un nou model de forces que preveu augmentar fins a 300.000 els efectius al flanc est però no tots estaran desplegats alhora, com demanava Lituània. Estan satisfets amb l’acord?

Òbviament, a tots els països bàltics ens agradaria tenir forces no preposicio­nades o preassigna­des, sinó desplegade­s als nostres territoris. Ara hi ha una conversa oberta amb els governs dels països aliats, en el nostre cas amb Alemanya, per intentar trobar una fórmula que funcioni per a les dues parts, de manera que puguem arribar a portar el conjunt de la brigada alemanya i estacionar-la a Lituània.

El model serà operatiu? Entenem que és una cosa que pot voler temps, perquè caldrà fer uns quants preparatiu­s. No només els alemanys, sinó nosaltres també, per estar en condicions d’acollir la brigada.•

Ampliació “L’ingrés de Suècia i Finlàndia és un pas enorme per als països del mar Bàltic”

 ?? AGÈNCIG SILLNLGBGS / GETTY ?? Lituània és un dels països que més han celebrat el nou full de ruta de l’OTAN
AGÈNCIG SILLNLGBGS / GETTY Lituània és un dels països que més han celebrat el nou full de ruta de l’OTAN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain