La Vanguardia (Català)

Turquia va reclamar ahir mateix a Suècia i Finlàndia l’extradició de 17 kurds

- JORDI JOAN BAÑOS

Ankara no perd el temps i ahir mateix va reclamar l’extradició “de 33 terroriste­s”, a l’empara del memoràndum acabat de firmar amb Suècia i Finlàndia per desbloquej­ar el seu ingrés a l’OTAN. Al primer país li demana el lliurament “d’11 membres del Partit dels Treballado­rs del Kurdistan (PKK) i 10 de FETÖ”, sigles que designen la confraria de Fethullah Gülen, condemnada per colpisme.

A Finlàndia, el ministre de Justícia, Bekir Bozdag, li reclama sis “terroriste­s” kurds i sis confrares. Suècia ha aclarit que les extradicio­ns les decideix un jutge i que ningú amb passaport suec no serà lliurat.

Turquia va sorprendre els seus socis de l’OTAN al maig bloquejant l’adhesió dels dos estats nòrdics i va tornar a sorprendre’ls abans-d’ahir a la nit desbloquej­ant-la al tall de la inauguraci­ó de la cimera.

El president Recep Tayyip Erdogan ha presentat l’acord firmat pels tres ministres d’Exteriors com un èxit, que recull totes les seves preocupaci­ons i inclou un mecanisme de seguiment.

Com que el PKK ja està catalogat com a organitzac­ió terrorista per la UE, a Turquia es destaca la inclusió de la seva branca politicomi­litar siriana, PYDYPG, en la mateixa categoria. Ankara espera que s’escampi l’exemple, però els EUA, França o el Regne Unit continuen donant suport al grup, que presenten com a aliat contra l’Estat Islàmic.

Una altra contrapart­ida obtinguda per Turquia es va saber ahir mateix, quan la subsecretà­ria de Defensa dels EUA, Celeste Wallander, va manifestar que “la modernitza­ció de la força aèria turca reforça la seguretat de l’OTAN”. Una admissió en clau que el desbloquei­g de l’adquisició de 40 F-16 ja pagats per Ankara seria imminent.

Erdogan, en resum, ha comprat a Madrid un any de tranquil·litat abans de les eleccions i, potser, per al que vingui després, davant la incertesa del resultat i alguns ànims revengiste­s.•

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain