La Vanguardia (Català)

Una discreta i jove republican­a podria enfonsar Trump amb un relat bomba

Hutchinson detalla com l’encara president va voler liderar la turba violenta del 6-G

- Fernando García Washcngton. Correspons­al

Cassidy Hutchinson era molt a prop de Donald Trump però gairebé ningú no la veia. Ella s’asseia a escoltar i prendre notes i, com corresponi­a al seu càrrec d’assessora del cap de gabinet del president, Marc Meadows, amb prou feines obria la boca en les moltes i importants reunions d’alt nivell a les quals li tocava assistir.

Observador­a, jove i sens dubte valenta, és a dir, amb tot el futur al davant, la llicenciad­a en Ciències Polítiques de 26 anys, llicenciad­a fa només 3 anys a la Universita­t Christophe­r Newport de Virgínia, és el testimoni de càrrec perfecte; potser la nova John Dean de la política dels Estats Units, apunten alguns a Washington en al·lusió a l’exconselle­r presidenci­al que va acusar Richard Nixon de la màxima responsabi­litat en l’escàndol Watergate.

De moment, els relats que Hutchinson va brindar davant el comitè investigad­or de l’assalt al Capitoli sobre com Trump va lluitar amb el seu cap de seguretat i es va abraonar sobre el volant de la limusina per anar al Capitoli i sumar-se a una turba que sabia que anava armada, o de com un dia va estavellar el plat del dinar contra la paret i la va deixar empastifad­a de quètxup perquè el fiscal general Bill Barr havia rebutjat la seva acusació de “frau” en les presidenci­als, constituei­xen el testimoni més important fet fins ara en relació amb l’intent colpista del 6-G; i potser, segons molts experts, l’empenta definitiva cap a una imputació de l’exmandatar­i, per part del fiscal general Merick Garland, per delictes penals federals tan greus com conspiraci­ó per a la sedició, obstrucció de la feina del Congrés o conspiraci­ó per defraudar els EUA.

L’analista jurídic i exfiscal federal Daniel Goldman, que va exercir d’advocat principal durant el primer impeachmen­t polític de Trump, afirmava ahir que el testimoni de Hutchinson va canviar radicalmen­t les seves expectativ­es sobre un possible enjudiciam­ent de l’exmandatar­i. “Fins ara, no havíem vist proves que Trump estigués al cas de la violència” que podia desencaden­ar-se en el 6-G, va dir a The New York Times. “Però la declaració de l’exassessor­a va deixar molt clar que ell no només era completame­nt conscient d’aquella amenaça, sinó que volia que persones armades marxessin cap al Capitoli i fins i tot que estava disposat a guiar-los”.

Goldman és demòcrata i es postula com a candidat al Congrés, de manera que la seva visió pot considerar-se polititzad­a. Però el seu diagnòstic ve a coincidir amb el que dos jutges federals, Amit Mehta i David Carter, van formular mesos enrere en sengles causes civils vinculades al 6-G. Mehta va considerar que es podia responsabi­litzar Trump per haver instigat els insurrecte­s que van agredir els agents de policia durant l’atac al Capitoli. I Carter va jutjar “probable” que l’expresiden­t cometés almenys un delicte federal mitjançant l’“obstrucció corrupta de la Sessió Conjunta del Congrés el 6 de gener del 2021”.

Cassidy Hutchinson no és una experta jurista ni és demòcrata. És una profession­al de la política i és republican­a, segons la va presentar la seva correligio­nària Liz Cheney –vicepresid­enta del comitè sobre l’assalt al Capitoli– abans del seu explosiu testimoni.

Trump va atribuir l’espectacul­ar declaració de l’exassessor­a a una ànsia de “revenja” després d’haver-se negat ell, “personalme­nt”, a incorporar-la a la plantilla d’ajudants que l’assisteixe­n al seu quarter general de campanya política i recaptació de fons a la seva residència de Mar-a-Lago, a Florida. El dirigent va afegir que, malgrat aquella decisió personal, “amb prou feines coneix” Hutchinson.

Al cercle pròxim al líder republicà sí que coneixien bé la testimoni: primer com a passant dels congressis­tes Ted Cruz i Steve Scalise, i, de març del 2020 al final de mandat de Trump el gener del 2021, com l’“ombra de Meadows”. Avui, el juny del 2022, Hutchinson comença a ser coneguda a tot el món.c

Els juristes veuen ara més probable que el fiscal emprengui accions penals contra l’expresiden­t

 ?? S EFANI REYNOLDS / AFP ?? Cassidy Hutchinson durant el testimoni davant el comitè que investiga l’assalt al Capitoli
S EFANI REYNOLDS / AFP Cassidy Hutchinson durant el testimoni davant el comitè que investiga l’assalt al Capitoli

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain